Peesontsteking bovenbeen

Een peesontsteking in het bovenbeen treedt op als reactie op kleine scheurtjes in de pees van de bovenbeenspier door overbelasting. Hierbij raakt de pees geïrriteerd, wat leidt tot een verdikking van de pees en afname van de beweeglijkheid.

knie tractus iliotibialis musculus tensor fasciae latae spier


Een veelvoorkomende locatie van een peesontsteking in het bovenbeen is ter hoogte van de zijkant van het bovenbeen. Hier bevindt zich de zogenaamde tractus iliotibialis, dit is een peesplaat die de buitendijspier - de musculus tensor fascia latae - met het bot net onder de knie verbindt.

Oorzaak peesontsteking in het bovenbeen

In de meeste gevallen is een overbelasting de hoofdoorzaak van een peesontsteking van de buitendijspier, in vaktaal bekend als het iliotibiaal band syndroom. Voorbeelden hiervan zijn hardlopen, turnen of schaatsen. Daarnaast worden peesklachten in het bovenbeen ook veelal gelinkt aan verkeerd schoeisel, een verkeerde looptechniek of aangeboren standsafwijkingen van de benen. Denk bij dit laatste onder andere aan een beenlengteverschil, O-benen (waarbij de knieën naar buiten neigen) of X-benen (waarbij de knieën naar binnen toe neigen).

Symptomen peesontsteking in het bovenbeen

Bij een peesontsteking in het bovenbeen is een lokale pijnklacht in het bovenbeen het meest typerend. De pees kan lokaal drukpijnlijk zijn en voelt tijdens bewegingen van het bovenbeen naar binnen toe mogelijk stijf aan. Andere ontstekingsverschijnselen, zoals lokale warmte, zwelling en roodheid, kunnen ook aanwezig zijn.

Kenmerkend voor peesklachten is het geleidelijk erger worden van de pijnklachten. In het begin is de pijn vaak alleen na het sporten of de inspanning aanwezig. In het vervolgstadium is de pijn ook bij aanvang van het bewegen aanwezig, maar dit trekt gedurende het bewegen weer weg. In een verder gevorderd stadium blijft de pijn aanhouden vóór, tijdens en na het bewegen.

Diagnose peesontsteking in het bovenbeen

Na het vraaggesprek van de huisarts of fysiotherapeut zal deze een lichamelijk onderzoek uitvoeren, mogelijk aangevuld met enkele specifieke testen. Vervolgens zal een optelsom van de ontstaanswijze van de klachten, het klachtenbeeld en de bevindingen uit het onderzoek het mogelijk maken een diagnose te kunnen stellen.

In het geval van twijfel kan de huisarts aanvullend onderzoek laten door een medisch specialist. Hierbij zal een echografie of MRI-scan van het bovenbeen uitsluitsel moeten geven.

Behandeling peesontsteking in het bovenbeen

Voor een goede behandeling van een peesontsteking in het bovenbeen is het van enorm van belang om de klachten tijdig te herkennen. Een fysiotherapeut is een zeer geschikte zorgverlener om een begeleidende rol te vervullen tijdens het herstelproces.
In de beginfase van de klachten, dus wanneer de klachten alleen na de inspanning of het sporten aanwezig zijn, kan het nemen van voldoende rust en koelen reeds volstaan om de klachten binnen enkele weken te verminderen.

De fysiotherapeutische behandeling zal in het begin hoofdzakelijk gericht zijn op pijnvermindering. Mogelijke behandeltherapieën die de fysiotherapeut ter ondersteuning kan toepassen zijn: dry needling, massage, mobiliserende technieken en rekoefeningen.
Vervolgens is het geleidelijk aansterken van de spierkracht in de bovenbenen een belangrijke doelstelling.

Heb je last van een peesontsteking in het bovenbeen? Vraag dan een fysiotherapeut om hulp.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Peesontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

knie tractus iliotibialis musculus tensor fasciae latae spier

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF