Pijn aan de enkel

De enkel is het gewricht dat het onderbeen met de voet verbindt. Het enkelgewricht bestaat eigenlijk uit twee losse gewrichten die voor verschillende bewegingen in de enkel zorgen. Pijn aan de enkel kan acuut ontstaan zoals bij een enkelverzwikking of geleidelijk door bijvoorbeeld overbelasting.


pijn enkel

Anatomie van de enkel

In de medische wereld hebben we het bij het enkelgewricht normaal gesproken over het bovenste spronggewricht. Echter, in algemene zin bestaat de enkel uit twee gewrichten, namelijk het bovenste spronggewricht en het onderste spronggewricht.

Bovenste spronggewricht
Het bovenste spronggewricht zorgt voor de op- en neer beweging van de voet; of wel de tenen naar je toe trekken of van je af duwen. Dit is een zogenaamd scharniergewricht en verbindt het scheenbeen en het kuitbeen met het sprongbeen. De knobbels links en rechts van de enkel zijn de uiteinden van het scheenbeen (aan de binnenkant) en het kuitbeen (aan de buitenkant).

Onderste spronggewricht
Het onderste spronggewricht zorgt voor de kanteling van de voet. Of wel de voetzool naar binnen kantelen (inversie) of naar buiten kantelen (eversie). Het gewricht bestaat uit drie gewrichtsvlakken, namelijk van het sprongbeen, het hielbeen en een voetwortelbeentje.

Enkelbanden
Het enkelgewricht wordt verstevigd door gewrichtsbanden, ook wel ligamenten genoemd. Gewrichtsbanden bestaan uit sterke, stugge bindweefsel structuren die veel minder elastisch zijn dan spieren. Deze gewrichtsbanden geven extra stabiliteit aan een gewricht.

De gewrichtsbanden van de enkel geven extra stabiliteit aan het onderste spronggewricht en zijn van belang om verzwikkingen tegen te gaan. Als we onze enkel met een te grote kracht verzwikken, dan kunnen de enkelbanden de klap soms niet meer opvangen. Hierdoor kunnen de enkelbanden scheuren.

Spieren
De spieren die rondom de enkel zitten zorgen ervoor dat de enkel kan bewegen in verschillende richtingen. De kuitspieren zorgen met de achillespees voornamelijk voor het strekken van de voet (op de tenen lopen). De spieren aan de voorzijde van het onderbeen zorgen voor het buigen van de voet.

anatomie enkel

Pijn? Controleer uw klachten!

Wanneer u pijn aan de enkel heeft, wilt u waarschijnlijk weten wat voor klacht of blessure u heeft. Om een goed beeld krijgen van waar de pijn in uw enkel vandaan komt, adviseren we u de online fysiotherapie check te doen. U geeft aan waar u pijn heeft en krijgt vervolgens een aantal vragen over uw klachten. Als u de vragen doorlopen heeft worden uw klachten vergeleken met de meest voorkomende enkel aandoeningen binnen de fysiotherapie. Indien nodig kunt u bij een praktijk voor fysiotherapie terecht voor professionele hulp.

Aandoeningen

Hieronder leest u meer over aandoeningen die pijn in de enkel kunnen veroorzaken. Elke aandoening wordt uitgebreid besproken. Zo vindt u alles over de symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingen. Bij het doorlopen van de online fysiotherapie check, worden uw enkelklachten vergeleken met al deze aandoeningen.

Enkel

pijn enkel
anatomie enkel

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF