Hernia
Rughernia

De rug is opgebouwd uit botten die we 'wervels' noemen. Tussen deze wervels liggen elastische 'tussenwervelschijven'. Deze hebben een zachte kern. Een hernia is een uitstulping van de zachte kern van zo'n tussenwervelschijf. Dit leidt tot pijnklachten in de onderrug. De pijn kan door druk op een zenuw ook uitstralen naar één of beide benen.

wervelkolom wervel bovenaanzicht tussenwervelschijf zenuwen


De zachte kern van een tussenwervelschijf wordt ook wel nucleus pulposus genoemd. In de medische wereld wordt een hernia daarom ook wel beschreven als hernia nuclei pulposi (HNP).

Wat is de oorzaak van een hernia?

Per jaar vertonen in Nederland 75.000 mensen de symptomen van een hernia. In meer dan de helft van de gevallen is er sprake van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf. Er zijn echter meer factoren bekend die bijdragen aan het ontstaan van een hernia.

Het gebrek aan voldoende lichaamsbeweging, een slechte spierconditie en overgewicht hebben een negatieve invloed op de tussenwervelschijf. Een slechte leefstijl, bijvoorbeeld roken en/of slechte voeding, completeren het rijtje van risicofactoren.
Het is onjuist dat fysiek zwaar werk met veel bukken en tillen een hernia veroorzaakt. Het is echter wel mogelijk dat het de symptomen bij een reeds bestaande hernia verergert.

Hoewel de tussenwervelschijf minder elastisch en daardoor kwetsbaarder wordt naarmate de leeftijd toeneemt, worden de meeste hernia's geconstateerd bij mensen in de leeftijd tussen de 40 en 55 jaar. In de regel vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Hoe is een hernia te herkennen?

In de meeste gevallen is er sprake van een scherpe pijn in de onderrug. Deze pijn kan verergeren bij hoesten, niezen of persen (toiletgang).

Door druk van de hernia op een zenuwwortel is het ook mogelijk dat er in het bijpassende verzorgingsgebied uiteenlopende klachten optreden, zoals pijnklachten in één of beide benen. Dit heet uitstraling. Het zorgt voor tintelingen en/of een verminderd gevoel of krachtsverlies in het been en kenmerkt zich als pijnscheuten die vanuit de onderrug tot in de voet kan doortrekken.

Hoe wordt een hernia vastgesteld (gediagnosticeerd)?

Bij vermoeden van een hernia zal de huisarts of specialist aanvullend onderzoek aanvragen om uitsluitsel te krijgen. Dit aanvullende onderzoek kan op drie verschillende manieren plaatsvinden.

In eerste instantie zal er een CT-scan of röntgenfoto van de onderrug gemaakt worden. Dit geeft een goed beeld van mogelijke vervormingen en/of scheuren in de tussenwervelschijven.

Wanneer dit nog onvoldoende informatie geeft, zal aanvullend een MRI-scan gemaakt worden. Deze maakt een eventuele uitpuiling van de tussenwervelschijf meestal goed zichtbaar.

Hoe wordt een hernia behandeld?

Van alle hernia's herstelt tussen de 70 en 80 procent zonder operatie. Een niet-operatief (conservatief) beleid heeft dus absoluut de voorkeur. Hierbij zal er al wel worden gestart met beweegtherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut en zullen er, indien noodzakelijk, medicijnen worden voorgeschreven om de pijn te bestrijden.

Bij ernstigere hernia's, of indien de conservatieve behandeling onvoldoende resultaat geeft, zal worden overgegaan tot opereren. Bij deze operatie zal de chirurg een snee van circa vijf tot zeven centimeter maken ter hoogte van de aangedane tussenwervelschijf.

Vervolgens worden de rugspieren opzij geschoven en wordt de uitstulping in zijn geheel verwijderd. Ook na deze operatie is beweegtherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut van zeer grote waarde.

Hernia zelfcheck

De hernia zelfcheck geeft je een eerste indruk of je rugklachten het gevolg kunnen zijn van een hernia. Doe de zelfcheck en krijg een eerste indicatie van je klachten.
Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

wervelkolom wervel bovenaanzicht tussenwervelschijf zenuwen
wervelkolom wervel tussenwervelschijf hernia zenuwen 2

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF