Herniaoperatie

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Symptomen die mogelijk gepaard gaan met een hernia zijn een doof gevoel, krachtsvermindering en pijnlijke of tintelende uitstraling. Deze klachten ontstaan wanneer de uitstulping tegen een zenuw aandrukt. Een hernia kan behandeld worden met een operatie, al is dit niet altijd noodzakelijk.

hernia operatie


Wil je eerst meer lezen over wat een hernia precies is, lees dan het artikel over de rughernia en de nekhernia.

Welke behandelmogelijkheden voor een hernia zijn er?

De meeste hernia’s worden niet geopereerd. Uitgezonderd de meer ernstige gevallen, zal er in eerste instantie altijd getracht worden om de hernia conservatief te behandelen. Dit betekent met rust, pijnmedicatie en/of fysiotherapie. In praktijk is gebleken dat in 70 tot 80 procent van de hernia’s deze behandeling voldoende is om de uitstulping te verminderen of zelfs te doen verdwijnen. In veel gevallen is er bij de zenuwwortel ook een ontsteking ontstaan, deze zal met rust verder genezen.

In enkele gevallen zal de orthopeed adviseren om wel te opereren. Redenen die bijdragen aan dit besluit zijn: wanneer de klachten langer dan zes maanden bestaan of er sprake is van spieruitval, denk bijvoorbeeld aan een klapvoet. Ook bij ernstige druk op de zenuw, waarbij het risico van blijvende schade en onhoudbare pijn dreigt, zal een operatieve ingreep overwogen worden.

Vóór de operatie

Indien er gekozen wordt voor een operatieve ingreep, is het verstandig om het fysiotherapeutische behandeltraject al vóór de operatiedatum (preoperatief) op te starten. Belangrijk aandachtspunt hierbij is om met een optimale gezondheid de operatie in te gaan ('better in better out'). Daarnaast zal er de benodigde aandacht zijn voor de eerste periode na de operatieve ingreep (postoperatief).

De fysiotherapeut zal hierbij helpen met adviezen en begeleiding bij het aanleren van juiste houdingspatronen of het leren lopen met krukken. Een ander aandachtspunt is het bewegen binnen de pijngrens, actief of passief, en voor zover mogelijk het verminderen van de pijnklachten.

Tijdens de operatie

Afhankelijk van de locatie van de hernia wordt er gekozen voor een liggende positie op de buik. Hierbij wordt zo nodig een rol onder de buik gelegd om de rug een beetje te krommen. Over het algemeen wordt de behandeling uitgevoerd onder algehele narcose. Tijdens de ingreep zal de orthopeed proberen de uitstulping in zijn geheel te verwijderen.

Ná de operatie

Op de eerstvolgende dag na de operatie zal het fysiotherapeutische behandeltraject verder gaan, dit is nog wel in het ziekenhuis. Over het algemeen mogen mensen een aantal dagen na de operatie weer naar huis om de revalidatie daar voort te zetten. Zeker in de eerste weken na de operatie zijn er strikte leefregels. Het is vooral belangrijk om niet zwaar te tillen en voldoende rust te houden.

Onder begeleiding van de fysiotherapeut zal de belasting langzaam opgebouwd worden. Over het algemeen wordt aangeraden zeker een half jaar in acht te nemen alvorens zware werkzaamheden en sport hervat kunnen worden.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Operaties

Bekijk hier alle onderwerpen.

hernia operatie
wervelkolom wervel tussenwervelschijf hernia zenuwen

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF