Lage rugpijn
Lage rugklachten

Lage rugpijn of lage rugklachten is een verzamelnaam van alle klachten onderin de rug. Deze klachten zorgen voor pijn in de onderrug en ongemak tijdens dagelijkse bezigheden. Ongeveer 75% van de volwassenen heeft wel eens rugklachten. Dit kan een korte periode zijn, maar de lage rug kan ook langdurig klachten geven.

rug lage rugpijn rugklachten pijn


Soorten lage rugpijn

Lage rugpijn wordt onderverdeeld in specifieke lage rugpijn en aspecifieke lage rugpijn. Bij specifieke rugpijn is de oorzaak van de klachten bekend. Bij aspecifieke lage rugpijn is er geen duidelijke oorzaak. Ongeveer 90% van de lage rugklachten bestaat uit aspecifieke lage rugpijn.

Specifieke lage rugpijn
10% van de rugklachten bestaat uit specifieke rugpijn. Die rugklachten hebben een duidelijke oorzaak. Er zijn twee verschillende soorten specifieke lage rugpijn:

  1. Rugpijn met zenuwbeknelling (lumbosacraal radiculair syndroom)
    Hierbij zijn rugklachten aanwezig met uitstralende pijn. Deze uitstraling wordt veroorzaakt door een zenuwbeknelling. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de hernia.
  2. Rugpijn die wordt veroorzaakt door een ziekte of aandoening in de lage rug.
    Voorbeelden hiervan zijn:


Aspecifieke lage rugpijn
Bij aspecifieke lage rugpijn is er sprake van rugklachten zonder duidelijke oorzaak. Ze kunnen uitstralen naar bekken, billen en bovenbenen. De pijn wordt erger door bepaalde bewegingen, houdingen of handelingen. De pijn kan met periodes of continu aanwezig zijn, maar ook erger worden gedurende de dag.

Drie fasen van lage rugpijn

Lage rugpijn wordt onderverdeeld in drie fasen. De verdeling wordt gemaakt naar de duur van de klachten.

  • Acute lage rugpijn (tot zes weken).
  • Subacute lage rugpijn (zes tot 12 weken).
  • Chronische lage rugpijn (langer dan 12 weken).


Lage rugpijn gaat normaal in de eerste zes weken vanzelf over. Het lichaam herstelt de klachten dan zelf. Het is hierbij wel van belang om te blijven bewegen. Behandeling versnelt het herstel meestal niet. Door angst of extreme pijn kan het herstel minder goed verlopen. In dat geval is behandelen in de eerste zes weken wel zinvol. Dit kan met pijnstillers en fysiotherapie.

Behandeling van lage rugpijn

De behandeling is bij zowel specifieke als de aspecifieke lage rugpijn vaak hetzelfde. De oplossing zit in het goed (blijven) bewegen. Een groot gedeelte van de behandeling zal dus bestaan uit oefeningen.

Om goed te kunnen bewegen kan eventueel massage, mobilisaties of manuele therapie worden toegepast. Dit zijn behandelingen gericht op pijnvermindering en het vergroten van de beweeglijkheid. Deze behandelvormen geven verlichting. Dat is alleen vaak tijdelijk als daarna niet op de juiste manier wordt bewogen.

Ook specifieke lage rugpijn wordt dus behandeld door juist te bewegen. Dit ondanks dat er bijvoorbeeld een hernia of een breuk in de rug zit. Door de rug zo sterk mogelijk te houden, herstellen de klachten beter. Dit duurt wel langer dan zes weken en het is verstandig hierover advies in te winnen bij de fysiotherapeut.

Een operatie wordt gedaan wanneer normale behandeling niet werkt. Of wanneer door zenuwuitval of breuk klachten ontstaan die niet meer kunnen herstellen. Maar dit komt gelukkig zelden voor.

Een fysiotherapeut begeleidt mensen met lage rugpijn. Die heeft ook de kennis wanneer bewegen moet worden afgeraden. Zowel de acute, subacute als chronische rugpijn worden op dezelfde manier behandeld. Het grote verschil zit erin, dat het herstel langer duurt naarmate de klachten langer aanwezig zijn.

Pijn in de lage rug

Het is wetenschappelijk bewezen dat pijn in de rug niets zegt over de oorzaak. Een juiste omgang met de klachten en het lichaam zo sterk mogelijk houden verminderen de pijn. Zolang er maar op een juiste manier wordt bewogen. Het vermijden van pijn door juist minder te bewegen, is een normale reactie, maar werkt in veel gevallen juist averechts. Ofwel, door minder te bewegen, ontstaat vaak alleen maar meer lage rugpijn.

Hieronder kun je de zelfcheck voor lage rugpijn starten. Wil je graag hulp, advies of heb je een vraag over lage rugpijn? Maak dan een afspraak bij een fysiotherapeut in de buurt.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

rug lage rugpijn rugklachten pijn

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF