Paracetamol

Paracetamol is een pijnstillend en koortsverlagend medicijn. Het onderdrukt pijnklachten maar zal de oorzaak van de klachten meestal niet wegnemen. Het is dan ook verstandig een bezoek te brengen aan de huisarts of fysiotherapeut wanneer de klachten aanhouden.

medicatie medicijnen geneesmiddelen paracetamol


Waar wordt paracetamol voor gebruikt?

Paracetamol kan op eigen initiatief gebruikt worden om pijnklachten te verminderen. Het is belangrijk om weer te stoppen met paracetamol wanneer de pijnklachten zijn verdwenen. Paracetamol wordt vaak gebruikt bij klachten als spierpijn, hoofdpijn, gewrichtspijn, artrose, koorts, verkoudheid en rugpijn.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van paracetamol?

Hoewel paracetamol zonder recept verkrijgbaar is, is het gebruik ervan niet helemaal zonder risico's. Net als bij andere medicijnen bestaat er, ook bij gebruik van paracetamol, een kans op bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn en overgevoeligheid. Dit laatste uit zich in huiduitslag, galbulten of een enkele keer benauwdheid. Deze bijwerkingen komen bij 1 op de 100 mensen voor.

Bij hoge doseringen van paracetamol gedurende maanden of jaren, is er een verhoogde kans op ernstige bijwerkingen, zoals leverbeschadiging. Leverschade is te herkennen aan een gele verkleuring van de huid of het oogwit. Ook nierbeschadiging komt voor. Mogelijke verschijnselen hiervan zijn bloed in de urine of het vasthouden van vocht waardoor lichaamsdelen opzwellen.

Daarnaast kan het langdurig gebruik van hoge doseringen paracetamol leiden tot afwijkingen in het bloedbeeld. Tekenen hiervan zijn onverklaarbare blauwe plekken, keelpijn met koorts en extreme vermoeidheid.

In het geval van bovenstaande symptomen is het belangrijk om direct de inname te stoppen en de huisarts te raadplegen.

Waar is paracetamol verkrijgbaar?

Paracetamol is al sinds 1893 op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar bij de supermarkt, drogisterij of apotheek. Paracetamol is er in tabletvorm, poeder, drank of zetpillen. Voor kinderen is er speciale kinderparacetamol. Deze heeft een lagere dosering van de werkzame stof dan normale paracetamol. Bekende merknamen van paracetamol zijn onder andere Sinaspril, Apotel en Panadol.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Medicijnen

Bekijk hier alle onderwerpen.

medicatie medicijnen geneesmiddelen paracetamol

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF