Paracetamol

Paracetamol is een pijnstillend en koortsverlagend medicijn. Het onderdrukt pijnklachten maar zal de oorzaak van de klachten meestal niet wegnemen. Het is dan ook verstandig een huisarts of fysiotherapeut nader onderzoek te laten doen naar de oorzaak van de klachten.


Waar wordt paracetamol voor gebruikt?

Paracetamol kan op eigen initiatief gebruikt worden om pijnklachten te verminderen. Het is belangrijk om weer te stoppen met paracetamol wanneer de pijnklachten verdwijnen. Paracetamol wordt vaak gebruikt bij klachten als spierpijn, hoofdpijn, gewrichtspijn, artrose, koorts, verkoudheid en rugpijn.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van paracetamol?

Net als bij andere medicijnen is er ook bij gebruik van paracetamol een kans op bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn en overgevoeligheid. Dit laatste uit zich in huiduitslag, galbulten of een enkele keer benauwdheid. Deze bijwerkingen worden gezien bij 1 op de 100 mensen.

Bij hoge doseringen van paracetamol gedurende maanden of jaren, is er een verhoogde kans op ernstige bijwerkingen, zoals leverbeschadiging. Dit is te zien aan een gele verkleuring van de huid of het oogwit. Ook een nierbeschadiging behoort tot de risicofactoren, mogelijke verschijnselen hiervan zijn bloed in de urine of het vasthouden van vocht.

Daarnaast kan het langdurig gebruik van hoge doseringen paracetamol leiden tot afwijkingen in het bloed. Onverklaarbare blauwe plekken, keelpijn met koorts en extreme vermoeidheid zijn hier tekenen van.

In het geval van bovenstaande symptomen is het belangrijk om direct de inname te stoppen en de huisarts te raadplegen.

Waar is paracetamol verkrijgbaar?

Paracetamol is al sinds 1893 op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar bij de supermarkt, drogisterij of apotheek. Paracetamol is er in tabletvorm, poeder, drank of zetpillen. Bekende merknamen van paracetamol zijn onder andere Sinaspril, Apotel en Panadol.
Gerelateerde onderwerpen

Medicijnen

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ┬╗

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF