Pantoprazol

Pantoprazol is een maagzuurremmer. Dit betekent dat het de aanmaak van maagzuur vermindert. Dit gebeurt door het blokkeren van de productie van maagzuur door onomkeerbare remming van de protonpomp.

medicatie medicijnen geneesmiddelen pantoprazol maagzuurremmer


Waar wordt Pantoprazol voor gebruikt?

Klachten waarbij eenvoudig verkrijgbare maagzuurremmers al snel door mensen worden ingenomen, zijn voornamelijk brandend maagzuur, het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm en misselijkheid. De specialist of huisarts kan een recept voor Pantoprazol voorschrijven in het geval van maagklachten, een maagzweer of een darmzweer.

Ook bij het syndroom van Zollinger-Ellison, een zeldzame aandoening met veel maagklachten, wordt dit medicijn vaak ingezet. Tenslotte kan Pantoprazol worden voorgeschreven ter bescherming van de maag gedurende het gebruik van medicatie die een risico op maagbeschadiging met zich mee brengt.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van Pantoprazol?

In de praktijk is er slechts in een zeldzaam geval sprake van bijwerkingen. Dit bij minder dan een op de 100 mensen. Voorbeelden van de mogelijke bijwerkingen zijn maagdarmklachten zoals braken, verstopping en misselijkheid. Ook dubbel of wazig zien, vermoeidheid, slaapstoornissen zijn bijwerkingen die zeer zelden voorkomen.

Waar is Pantoprazol verkrijgbaar?

Pantoprazol is sinds 1995 verkrijgbaar op de internationale markt. Het medicijn wordt in het ziekenhuis toegediend in tabletvorm of als injectie. In lage dosering is het ook verkrijgbaar in de apotheek of drogisterij, onder de merknaam Pantozol of het merkloze Pantoprazol. Daarnaast is er ook een combinatieverpakking van twee antibiotica en een maagzuurremmer beschikbaar onder de merknaam Panclamox.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Medicijnen

Bekijk hier alle onderwerpen.

medicatie medicijnen geneesmiddelen pantoprazol maagzuurremmer

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF