Bloedverdunners
Antistollingsmedicijnen

Bloedverdunners zijn medicijnen die de stolling van het bloed remmen. Deze medicijnen worden ook meer dan eens aangeduid als antistollingsmedicijnen, dit is een meer correcte term. Het bloed wordt namelijk niet dunner, maar ze voorkomen de stolling van het bloed.

medicatie medicijnen geneesmiddelen bloedverdunners antistolling


Soorten bloedverdunners

Er zijn twee groepen bloedverdunners te onderscheiden, milde en krachtige. De minder krachtige bloedplaatjesremmers worden voorgeschreven bij een relatief laag risico op bloedstolling.

Tot de groep van krachtige bloedverdunners behoren vitamine-K-antagonisten (VKA’s). VKA’s verhinderen de werking van vitamine K, wat nodig is voor de aanmaak van stollingsfactoren in het bloed.

Een andere groep van krachtige bloedverdunners is directe orale anticoagulantia, afgekort DOAC. Deze hebben een directe remming op stollingseiwitten in het bloed, zoals trombine. Krachtige bloedverdunners worden voorgeschreven bij een verhoogd risico op bloedstolling.

Waar worden bloedverdunners voor gebruikt?

Bloedverdunners worden voorgeschreven als er al sprake is van trombose of als patiënten een verhoogde kans op bloedstolsels hebben. Voorbeelden hiervan zijn onder andere hartritmestoornissen en atherosclerose (aderverkalking).

In de praktijk worden bloedverdunners regelmatig voorgeschreven ter voorkoming van een nieuwe beroerte of hartinfarct. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten niet snel opnieuw verstopt raken. Ook na een operatie staan bloedverdunners vrijwel standaard op het lijstje met medicijnen.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van bloedverdunners?

Bij gebruik van bloedverdunners kunnen bijwerkingen optreden. Dit is afhankelijk van de kracht van de medicijnen. Bij bloedplaatjesremmers blijven de bijwerkingen over het algemeen beperkt tot het gemakkelijk optreden van blauwe plekken (bloeduitstortingen) en wondjes die minder snel stoppen met bloeden.

Deze bijwerkingen komen gemiddeld bij 10 tot 30% van de gebruikers voor. Bij de krachtiger VKA en DOAC varianten gelden dezelfde aantallen van bovengenoemde bijwerkingen en is er bovendien een verhoogde kans op spontane maag- of darmbloedingen.

Waar zijn bloedverdunners verkrijgbaar?

Bloedverdunners zijn alleen op recept van de huisarts of specialist bij de apotheek te verkrijgen. Bloedplaatjesremmers worden geproduceerd in tablet- en poedervorm. VKA’s en DOAC’s zijn alleen verkrijgbaar in tabletvorm. Tot slot zijn er ook nog kleine injecties met bloedverdunners, deze worden per stuk verpakt en zijn door patiënten zelf te gebruiken.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Medicijnen

Bekijk hier alle onderwerpen.

medicatie medicijnen geneesmiddelen bloedverdunners antistolling

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF