Omeprazol
Maagbeschermer

Omeprazol is een medicijn dat de aanmaak van maagzuur vermindert. Omeprazol behoort tot de zogenaamde protonpompremmers. Deze blokkeren de productie van maagzuur door onomkeerbare remming van de zogenaamde protonpomp.

medicatie medicijnen geneesmiddelen omeprazol maagzuurremmer


Waar wordt omeprazol voor gebruikt?

Omeprazol wordt voornamelijk ingezet bij maagklachten, maagzweren en darmzweren. Het kan ook worden ingezet bij het gebruik van andere medicijnen die de maag kunnen beschadigen. Voorbeelden hiervan zijn prednison of andere ontstekingsremmers, veelal aangeduid als NSAID’s (Non Steroid Anti Inflammatory Drug). Een specialist of huisarts kan omeprazol voorschrijven.

Symptomen waarvoor mensen het medicijn veelal gebruiken, zijn onder andere misselijkheid, brandend maagzuur of het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van omeprazol?

In de praktijk komen bijwerkingen weinig voor. Als die zich toch voordoen, gaat het om maagdarmklachten zoals diarree, verstopping, misselijkheid en braken. Ook hoofdpijn is een zelden voorkomende bijwerking. Deze bijwerkingen komen in de praktijk bij 1-10 op de 100 mensen voor. Zeer zelden, voorkomend, bij minder dan 1 op de 100 mensen, zijn bijwerkingen als duizeligheid, haaruitval, dubbelzien en huiduitslag.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat protonpompremmers de opname van vitamine B12 remmen en over langere termijn een vitaminetekort kunnen veroorzaken. De kans op chronische nierziekten is bij mensen die langdurig protonpompremmers gebruiken relatief hoger dan normaal. Dit is een beknopte omschrijving van de mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van omeprazol, een uitgebreid overzicht kan gevonden worden op de website van apotheek.nl.

Waar is Omeprazol verkrijgbaar?

Omeprazol is sinds 1988 op de internationale markt. Indien op recept voorgeschreven, is het verkrijgbaar in capsules en tabletten onder de merknamen Losec, Omecat en Losecosan. In lage dosering voor het gebruik bij maagklachten is omeprazol zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogisterij.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Medicijnen

Bekijk hier alle onderwerpen.

medicatie medicijnen geneesmiddelen omeprazol maagzuurremmer

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF