Botox
Botulinetoxine
Grofweg zijn er twee verschillende toepassingen voor botox, de cosmetische (gericht op het uiterlijk) en de medische (gericht op de behandeling van aandoeningen). Botox is de afkorting van botulinetoxine, een gifstof die het zenuwstelsel beïnvloedt. Het wordt geproduceerd door de Clostridium botulinum bacterie.
![spuit injectienaald](https://www.hierhebikpijn.nl/img/upload/spuit-injectienaald.jpg)
Cosmetische toepassing
Cosmetisch artsen gebruiken botox om rimpels en fijne lijntjes te verminderen. Het wordt ingespoten in bepaalde spieren in het gezicht om spierverlamming te veroorzaken. Dit leidt tot een gladdere, jonger uitziende huid. De resultaten van cosmetische botoxbehandelingen zijn meestal tijdelijk. De effecten houden over het algemeen 3 tot 6 maanden aan.
Medische toepassing
Revalidatieartsen, neurologen en andere medisch specialisten gebruiken botoxinjecties voor heel andere doeleinden. Bijvoorbeeld voor de behandeling van:
- Spasticiteit. Botox vermindert ernstige spierkrampen en daarmee (de gevolgen van) een te hoge spierspanning, wat nuttig is bij aandoeningen zoals cerebrale parese (CP) en multiple sclerose (MS).
- Hevige, steeds terugkerende hoofdpijn (migraine). Door injecties met botox neemt het aantal en hevigheid van migraineaanvallen af.
- Overmatig zweten. Behandeling met botox vermindert overmatig zweten (hyperhidrose) van klieren in bijvoorbeeld de oksels, handen, voeten of andere lichaamsdelen.
- Blaasproblemen. Botox vermindert de klachten als gevolg van een overactieve blaas.
Effect van de behandeling
Het effect van een medische botox-behandeling is afhankelijk van de aandoening. Bij spasticiteit is het effect maanden tot zelfs een jaar aanwezig. Bij migraine kan een behandeling zo’n 3 maanden verlichting bieden. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig om een goed resultaat te behouden.
Toediening
Botox wordt toegediend via injecties in de spier(en). Dit gebeurt meestal poliklinisch door een arts. Eventuele bijwerkingen van botoxbehandelingen zijn mild en van voorbijgaande aard, zoals tijdelijke spierzwakte of pijn op de injectieplaats.
Niet iedereen kan een botoxinjectie krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die overgevoelig (allergisch) zijn voor één of meerdere bestanddelen van het middel. Ook bij zwangere vrouwen en bepaalde zenuwziekten is voorzichtigheid geboden. De arts houdt hier rekening mee.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
- Antibiotica
- Bètablokkers
- Bloedverdunners
- Corticosteroïden
- Diclofenac
- Ibuprofen
- Naproxen
- Omeprazol
- Pantoprazol
- Paracetamol
- Spierverslappers
- Tramadol
Bekijk hier alle onderwerpen.
![spuit injectienaald](https://www.hierhebikpijn.nl/img/upload/spuit-injectienaald.jpg)
![](https://www.hierhebikpijn.nl/img/kaderbg_vrouw.jpg)
Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt »