Tramadol

Tramadol is een morfineachtige pijnstiller en heeft een remmende werking op pijnsignalen in de hersenen. Dit effect is afkomstig van de werkzame stof opium. In de medische wereld worden medicijnen met opium aangeduid als opiaten. Tramadol is een zwak opiaat en valt daardoor, in tegenstelling tot sterker opiaten zoals morfine en methadon, niet onder de opiumwet.

medicatie medicijnen geneesmiddelen tramadol


Waar wordt tramadol voor gebruikt?

In de praktijk wordt tramadol voorgeschreven als spierverslapper, hoofdzakelijk door de kalmerende werking. Door de krachtige pijnstillende werking kan tramadol echter ook worden gebruikt bij zenuwpijn, gewrichtspijn of hevige pijn na een operatie.

Bij het voorschrijven van pijnmedicatie wordt vaak gebruik gemaakt van de zogenaamde pijnladder. Dit is een stappenplan ontworpen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Binnen dit stappenplan wordt tramadol pas voorgeschreven wanneer mildere pijnmedicatie zoals paracetamol of ontstekingsremmende geneesmiddelen, bijvoorbeeld diclofenac of ibuprofen, niet of onvoldoende helpt.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van tramadol?

Tramadol kan behalve het gewenste effect ook bijwerkingen geven. Meest voorkomende bijwerkingen, deze komen voor bij 10 tot 30 op de 100 mensen, zijn misselijkheid, sufheid, slaperigheid en mogelijk een verminderd concentratievermogen. Daarom is er bij gebruik van tramadol gedurende de eerste twee weken een verbod op autorijden. Daarna is het afhankelijk van de eventuele bijwerkingen.

Minder vaak voorkomend, bij 1 tot 10 op de 100 mensen, zijn bijwerkingen als verstopping, een droge mond, duizeligheid, jeuk en huiduitslag. De laatste twee kunnen duiden op een overgevoeligheid voor de werkzame stoffen.

Dit is een beknopt overzicht van de mogelijke bijwerkingen van tramadol. Een uitgebreider overzicht kan gevonden worden op de website van apotheek.nl.

Waar is tramadol verkrijgbaar?

Tramadol is sinds 1977 op de markt en alleen verkrijgbaar indien voorgeschreven door een medisch specialist. Het is beschikbaar in tabletvorm, capsules, druppels, zetpillen en injecties. Tramadol wordt in Nederland verkocht onder de merknamen Tramagetic en Tramal of als het merkloze Tramadol. Geheel volgens de pijnladder kan het ook worden voorgeschreven in combinatie met paracetamol, bijvoorbeeld onder de merknaam Zaldiar.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Medicijnen

Bekijk hier alle onderwerpen.

medicatie medicijnen geneesmiddelen tramadol

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF