Antibiotica
Antibioticum, Antibioticumkuur, Antibioticakuur

Antibiotica - het meervoud van antibioticum - zijn medicijnen die een door een bacterie veroorzaakte infectie helpen te bestrijden. Anti-bioticum is Latijns voor ‘tegen het leven’ en het doodt of remt de groei van schadelijke bacteriën. Een van de oudste bekende vormen van een antibioticum is penicilline. Dit was het eerste medicijn waarmee de mens zich kon beschermen tegen dodelijke bacteriën.

medicatie medicijnen geneesmiddelen antibiotica


Waar wordt antibiotica voor gebruikt?

Bij ernstige bacteriële infecties is het gebruik van antibiotica onmisbaar. Voorbeelden hiervan zijn een hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en een longontsteking. Antibiotica zijn echter niet inzetbaar bij infecties veroorzaakt door virussen, schimmels of parasieten.

Artsen zijn terughoudend met het uitschrijven van een recept voor antibiotica. Vooral wanneer het menselijk lichaam in staat is om op eigen kracht de bacteriële infectie te bestrijden. Dit is grotendeels afhankelijk van hoe goed ons afweersysteem (immuunsysteem) werkt. Per persoon zal dus beoordeeld worden of het lichaam sterk genoeg is om de betreffende bacterie zonder hulp van antibiotica te bestrijden.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van antibiotica?

Het gebruik van antibiotica kan helaas ook bijwerkingen veroorzaken. Veel voorkomende bijwerkingen zijn diarree of dunne ontlasting. Dit komt omdat antibiotica ook de goede bacteriën in de darm aanvalt. Een andere veelvoorkomende bijwerking is overgevoeligheid of een allergische reactie. Dit uit zich als koorts, benauwdheid of flauwvallen.

Waar is antibiotica verkrijgbaar?

Antibiotica is alleen op recept van de (huis)arts of specialist verkrijgbaar. Toediening van het antibioticum verschilt per soort of merknaam en bestaat in de vorm van druppels, tabletten, drank, injecties en oplostabletten.

Een antibioticumkuur duurt over het algemeen vijf tot tien dagen.

Antibiotica is eigenlijk per toeval ontdekt.

Bijna een eeuw geleden in 1928 was het Alexander Fleming, die tijdens een mislukte proef tot de belangrijke ontdekking van penicilline kwam, de eerst bekende soort van antibioticum. Fleming was bezig met een onderzoek naar de stafylokokken bacterie en tijdens de mislukte proef merkte hij op dat de schimmel Penicillium Notatum een bacteriedodende stof afscheidde die de stafylokokken bacterie doodde.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Medicijnen

Bekijk hier alle onderwerpen.

medicatie medicijnen geneesmiddelen antibiotica

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF