Spierverslappers

Spierverslappers zijn medicijnen die de spierspanning verlagen. De klachten waarbij spierverslappers ingezet worden kunnen optreden als gevolg van een verstuiking, overbelasting of ander spierletsel.

medicatie medicijnen geneesmiddelen spierverslappers


Een spierverslapper verlaagt de spierspanning (spiertonus) en vermindert de stijfheid in de spieren. De oorzaak van de klacht is hier uiteraard niet mee aangepakt. Het is dan ook raadzaam nader onderzoek te laten doen naar de oorzaak van de klachten door een huisarts of fysiotherapeut.

Waar worden spierverslappers voor gebruikt?

Het komt steeds vaker voor in de praktijk dat de huisarts spierverslappers voorschrijft, bijvoorbeeld bij rugproblemen als spit of een hernia. De meest voorgeschreven spierverslappende medicijnen zijn Diazepam en Tramadol. Beiden hebben een andere werking en vaak wordt de combinatie van beide medicijnen gekozen om de spieren optimaal te behandelen.

Diazepam behoort tot de medicijngroep benzodiazepines. Deze medicijnen remmen de activiteit van neuronen in de hersenen. Op deze manier hebben ze een rustgevende werking op het lichaam en ontspannen ze de spieren. Diazepam wordt voornamelijk voorgeschreven bij gespannenheid, onrust, slapeloosheid en spierkrampen.

Tramadol is een medicijn met een directe werking op het centrale zenuwstelsel en remt de pijnreceptoren. Tramadol wordt veelvuldig voorgeschreven bij gewrichtspijn, zenuwpijn en hevige spierpijnen. Vooral wanneer mildere pijnmedicatie als paracetamol niet of onvoldoende helpt.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van spierverslappers?

Spierverslappende medicijnen hebben een grote inwerking op het lichaam en daar horen helaas ook bijwerkingen bij. Regelmatig voorkomende bijwerkingen van Diazepam zijn sufheid, vermoeidheid en een verminderd reactievermogen. Deze bijwerkingen komen in de praktijk bij meer dan 30 op de 100 mensen voor. Bij dagelijks gebruik van Diazepam, of het ervaren van bovengenoemde bijwerkingen, is het ten strengste verboden om auto te rijden.

Ook Tramadol kan behalve het gewenste effect bijwerkingen veroorzaken. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn sufheid, slaperigheid, misselijkheid en een verminderd concentratievermogen. Deze bijwerkingen worden gezien bij 10 tot 30 op de 100 mensen en het is in ieder geval de eerste twee weken verboden om auto te rijden. Na deze periode is dat afhankelijk van eventuele bijwerkingen.

Waar zijn spierverslappers verkrijgbaar?

Diazepam is sinds 1961 op de markt en kan alleen op recept verkregen worden. Bekende merken waar Diazepam in verwerkt is zijn Stesolid en Diazemuls. Het is ook merkloos te vinden onder de naam Diazepam en verkrijgbaar in injecties, klysma's en tabletten.

Tramadol bestaat sinds 1977 en is alleen op recept verkrijgbaar. Het wordt geproduceerd in bruistabletten, oplostabletten, capsules, zetpillen, druppels en injecties. Voorbeelden van medicijnen met de werkzame stof Tramadol zijn Tramagetic en Tramal. Het is ook verkrijgbaar als het merkloze Tramadol.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Medicijnen

Bekijk hier alle onderwerpen.

medicatie medicijnen geneesmiddelen spierverslappers

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF