Pijn in de onderrug

De onderrug is het onderste gedeelte van de rug. Pijn in de onderrug komt meestal door spieren, maar kan ook veroorzaakt worden door tussenwervelschijven, wervels, gewrichten en banden. Lage rugpijn kan acuut ontstaan, bijvoorbeeld bij het “in de rug schieten” of bij een breuk, maar ook geleidelijk door bijvoorbeeld overbelasting of een verkeerde houding.


pijn onderrug

Anatomie van de rug

De rug wordt in de lengte opgedeeld in 4 delen. Nekwervels, borstwervels, lendenwervels en het heiligbeen. Tot de onderrug behoren de 5 lendenwervels en het heiligbeen. Het heiligbeen bestaat uit 5 aan elkaar gegroeide wervels. Hierin zitten echter wel individuele verschillen.

Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Deze flexibele schijven zorgen voor demping en beweeglijkheid van de rug. In de onderrug bevindt de laatste tussenwervelschijf zich tussen de onderste lendenwervel en het heiligbeen. Een wervel is een botstructuur die uit een wervelboog en twee gewrichtsuitsteeksels bestaat.

Door de gehele wervelkolom loopt het ruggenmerg. Het ruggenmerg bestaat uit zenuwcellen en zenuwbanen. Het ruggenmerg wordt goed beschermd door de wervels waar het doorheen loopt. Vanuit het ruggenmerg treden zenuwen uit tussen de openingen van ruggenwervels door. De zenuwen lopen naar alle delen van het lichaam toe.

Pijn in de lage rug

Pijn in de lage rug is een zeer frequent voorkomende klacht. Deze klachten zien we vaak tussen het 35e en 55e levensjaar. Vaak gaat de pijn in de rug vanzelf over, ook zonder fysiotherapie of andere therapieën.

Er wordt bij lage rugpijn een onderscheid gemaakt tussen rugpijn zonder neurologische verschijnselen en met neurologische verschijnselen. Neurologische verschijnselen zijn bijvoorbeeld spierzwakte, tintelingen en uitstralende pijn.

Pijn zonder neurologische verschijnselen wordt vooral veroorzaakt door stoornissen in de houding. Ook bij te grote of langdurige belasting op de onderrug kunnen de rugspieren oververmoeid raken. Dit uit zich dan in pijn in de onderrug.

Bij klachten die korter dan 6 weken aanwezig zijn spreken we van een acute rugklacht. Vaak wordt de term 'acute rugklacht' verkeerd gebruikt omdat men denkt dat er alleen sprake is van een acute rugklacht als de pijn 'er in schiet'. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn; 'acute rugklacht' geeft alleen het tijdsbestek aan.

Rugklachten verdwijnen meestal na een korte periode weer vanzelf omdat de oorzaak vaak een overbelasting van de rug is. Overbelasting kan betekenen dat de belasting te groot is geweest, bijvoorbeeld bij het tillen van een zwaar voorwerp. Echter komt het ook vaak voor dat de belastbaarheid te laag is. Dit betekent dat de rug minder belasting aankan dan eigenlijk van nature te verwachten valt. Onvoldoende lichamelijke conditie van de rug- en buikspieren ligt hier ten grondslag.

Het zogenaamd vast zitten van de rug is in de meeste gevallen geen probleem van de wervels, maar van de spieren. Als het in de wervels zit ligt er een medische diagnose of vergroeiing aan ten grondslag. Het zijn verkrampte spieren die de wervels in een verkrampte positie trekken. De functie van spieren is om wervels ten opzichte van elkaar te laten bewegen. Als er aan één spier ontzettend getrokken wordt, dan trekt deze de wervel overdreven naar één kant.

Pijn in de onderrug met neurologische verschijnselen wordt meestal veroorzaakt door een zenuwinklemming in de rug. Dit kan komen door een tussenwervelschijf die naar buiten tegen de zenuw drukt, door problemen met gewrichten of een combinatie hiervan. Bij deze klachten is het pijngebied groter dan alleen de onderrug en kunnen de klachten uitstrekken tot aan de voet.

anatomie onderrug

Controleer uw klachten

Om een goede eerste indruk te krijgen van de oorzaak van de pijn in uw rug, adviseren wij u de online fysiotherapie check te doen. Door eerst de plek waar u rugpijn heeft aan te wijzen en vervolgens de vragen te beantwoorden, wordt uw rugpijn vergeleken met de meest voorkomende rugklachten binnen de fysiotherapie. U kunt indien nodig terecht bij een fysiotherapeut in de buurt voor een professioneel onderzoek.

Aandoeningen

Onderstaande aandoeningen kunnen pijn in de onderrug veroorzaken. Elk artikel is duidelijk geïllustreerd en geeft uitgebreide informatie over de oorzaken, symptomen en behandelmogelijkheden.

Onderrug

pijn onderrug
anatomie onderrug

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF