Platvoeten
Doorgezakt voetgewelf / pes planus

Bij mensen met platvoeten, soms aangehaald als 'doorgezakt voetgewelf', is de binnenkant van de voetboog in beide voeten doorgezakt. In ernstige gevallen zijn de voetbogen zo doorgezakt, dat deze zelfs de grond raken, vandaar de term platvoeten (pes planus).

platvoet mediaal binnenkant pes planus


Hoe ontstaan platvoeten?

In de meeste gevallen is de oorzaak van platvoeten aangeboren en dus genetisch bepaald. Wanneer een of beide ouders geboren zijn met platvoeten, kunnen zij het overdragen op hun kinderen. Bij niet-aangeboren platvoeten is er vaak sprake van een onderliggende ziekte zoals gewrichtsslijtage (artrose), reumatoïde artritis of een lokale voet- of enkelblessure. Ook kunnen platvoeten veroorzaakt worden door een zenuw- of spierziekte, bijvoorbeeld na een hersenbloeding.

Zwangere vrouwen en mensen met overgewicht of diabetes hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van platvoeten. Ook ouderen hebben daar meer kans op. Op oudere leeftijd verzwakken veel spieren en pezen, waaronder ook de zogeheten tibialis-spier. Dit is een belangrijke ondersteuner van de voetboog.

Wat zijn de symptomen van platvoeten?

Kenmerkend aan platvoeten is het doorgezakte voetgewelf, hierdoor rolt de voet tijdens staan en lopen naar de binnenkant af. Dit wordt ook wel overpronatie van de voet genoemd en dit kan bij lang staan of lopen voor pijn en vermoeidheid in de voeten zorgen. Langdurig, onbehandelde platvoeten kunnen vanwege de veranderde voetstand ook voor klachten in de enkel, knie, heup en zelfs onderrug zorgen.

Hoe wordt de diagnose platvoeten vastgesteld?

Over het algemeen bedraagt bij 'normale' voeten de afstand van de grond tot de binnenkant van elke voetboog ongeveer 1,3 centimeter. Bij platvoeten is deze afstand kleiner.

Platvoeten zijn gemakkelijk vast te stellen tijdens een lichamelijk onderzoek, eventueel uitgebreid met specifieke testen. Hierbij wordt ook de huid bekeken. De aanwezigheid van eeltplekken of verdikkingen en verkleuringen van de huid kunnen meer informatie geven over de veranderde stand of gebruik van de voeten.

Indien nodig wordt een röntgenfoto van de voeten gemaakt. Dit kan helpen in de beeldvorming van anatomische afwijkingen die mogelijk een oorzaak zijn in de ontwikkeling van platvoeten.

Wat is de behandeing van platvoeten?

Afhankelijk van de oorzaak van de platvoeten zijn er meerdere behandelvormen mogelijk. Bij een structurele oorzaak, zoals een aangeboren voetafwijking of spier- of zenuwziekte, kan het nodig zijn om het doorgezakt voetgewelf te ondersteunen met behulp van steunzolen. Deze zijn aan te meten door een podotherapeut. Andere behandelvormen richten zich op het verminderen van pijn en spanning op de voetboog. Afvallen in het geval van overgewicht is hierbij een goede eerste stap. De fysiotherapeut kan hier uitstekend in begeleiden met therapievormen zoals mobilisatietechnieken, taping en vormen van oefentherapie.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

platvoet mediaal binnenkant pes planus
normale voet mediaal binnenkant

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF