Obesitas
Zwaarlijvigheid, overgewicht, vetzucht, adipositas, dikheid.

Obesitas is een medische aandoening. Het lichaam heeft hierbij zoveel vet opgeslagen dat het een vergroot risico geeft op andere aandoeningen. De gezondheid komt in de problemen wanneer er sprake is van obesitas.

obesitas overgewicht zwaarlijvigheid


Wanneer heb je obesitas?

Er wordt gesproken van obesitas als er sprake is van ernstig overgewicht. Dit is eenvoudig te berekenen aan de hand van de zogenoemde Body Mass Index (BMI). De BMI is een getal dat de relatie tussen lichaamslengte en gewicht bepaalt. Als de BMI hoger dan 30 is, dan spreken we van obesitas. Wil je weten wat je eigen BMI is? Klik dan hier om je BMI te berekenen. Als je klein en gespierd bent, dan heb je ook een hogere BMI. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je obesitas hebt.

Wat zijn de gevolgen van obesitas?

Obesitas vergroot het risico op het krijgen van andere gezondheidsklachten zoals:

Wat is de oorzaak van obesitas?

Mensen met obesitas hebben over het algemeen een te hoge energie-inname (eten teveel) ten opzichte van de vraag naar energie (beweging). Erfelijkheid of genetische aanleg kan hierin een rol spelen.

Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig om alle basisfuncties te kunnen onderhouden. Denk hierbij aan het rondpompen van het bloed, de hersenaansturing en het laten werken van de organen. Dit wordt de ruststofwisseling genoemd. De ruststofwisseling wordt uitgedrukt in calorieën. De basis caloriebehoefte is de hoeveelheid calorieën die je nodig hebt om een dag door te komen zonder verdere lichamelijke inspanning.

Natuurlijk doe je op een dag meer dan alleen maar stil liggen. De activeiten en beweging die je op een dag doet, vragen ook om energie. Door deze extra energiebehoefte op te tellen bij je basis caloriebehoefte, krijg je het totale aantal calorieën dat je dagelijks nodig hebt. Als je meer dan dit aantal calorieën tot je neemt, dan krijg je meer energie binnen dan je nodig hebt. Het risico is dan dat je steeds dikker wordt.

Gemiddeld hebben vrouwen 2000 calorieën per dag nodig en mannen 2500. Dit is echter wel afhankelijk van je leeftijd en leefstijl. Je kunt daarom ook zelf berekenen hoeveel calorieën je dagelijks ongeveer tot je mag nemen. Klik hier om je calorieën per dag te berekenen.

Erfelijkheid
Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij obesitas. De ene persoon verbruikt meer energie door een snellere stofwisseling dan de ander. Ook de lichaamssamenstelling is van belang. Spieren gebruiken in rust meer calorieën dan vetweefsel. Ondanks dat deze factoren een rol kunnen spelen, blijft het belangrijkste probleem vaak toch dat iemand te veel eet.

Overige oorzaken
In uitzonderlijke gevallen kan obesitas veroorzaakt worden door een stofwisselingsziekte, medicijngebruik of een psychische aandoening.

Welke invloed heeft leeftijd op obesitas?

Leeftijd zelf heeft geen invloed op obesitas. Maar, als we ouder worden gaat de ruststofwisseling omlaag. We hebben dan minder calorieën nodig om de basisfuncties in ons lichaam te onderhouden. Deze ruststofwisseling wordt voor een gedeelte bepaald door de hormonen in ons lichaam. Vandaar dat rond de menopauze of penopauze mensen klagen over toegenomen lichaamsgewicht en het niet meer kunnen afvallen. Het is dus belangrijk dat we minder gaan eten en/of meer gaan bewegen als we ouder worden.

Wat zijn de risicofactoren voor het krijgen van obesitas?

Te veel en slechte voeding is de grootste oorzaak voor het krijgen van obesitas. Maar er zijn veel risicofactoren die de kans op obesitas vergroten:

  • Eetstoornis.
    Door problemen met het eten kan de stofwisseling verstoord raken. Wanneer periodes met heel weinig eten afgewisseld worden met periodes van normaal of teveel eten. Het lichaam begrijpt het niet en gaat extra vet opslaan. Deze vetreserves zijn dan handig voor periodes waarin te weinig wordt gegeten.
  • Te veel eten van koolhydraten.
    Naast de hoeveelheid calorieën kan een teveel aan koolhydraten (suiker) een verstoring geven van de vetopslag.
  • Stress.
    Wanneer stress te lang aanhoudt kan het hormoon cortisol in het lichaam ophopen. Cortisol verhoogt de vetopslag en eetlust.
  • Te weinig slaap.
    Een goede nachtrust is belangrijk voor de hormonen in het lichaam. Wanneer het lichaam niet kan herstellen door te weinig slaap kan dit ook leiden tot verhoogd cortisol. Nachtwerkers hebben vaken last van overgewicht.
  • Hormoon verstorende middelen.
    Hormonen zijn belangrijk voor de stofwisseling. Medicijnen of giftige stoffen kunnen de hormoonbalans verstoren.
  • Stoppen met roken.
    Roken remt de eetlust en eten smaakt lekkerder nadat je gestopt bent.

Wat kun je zelf doen aan obesitas?

Het is belangrijk om op te letten wat je eet en hoeveel je eet. In de supermarkt staat op elk product het aantal calorieën vermeld. Behalve op groente en fruit. Het is dus belangrijk om op het etiket te kijken hoeveel calorieën ergens in zitten. Zelfs in producten die gezond lijken kunnen veel calorieën zitten.

Tips

  • Let op de hoeveelheid calorieën.
  • Kom en blijf in beweging. Pak de trap in plaats van de lift en ga bijvoorbeeld met de fiets naar het werk.
  • Zoek een sport die je leuk vindt. Een sport die je leuk vindt, houd je beter vol.
  • Voorkom stress. Probeer in periodes van stress tijd in te plannen voor activiteiten die ontspanning geven. Dit kan zijn sporten, maar ook een boek lezen, muziek maken of een andere hobby.

Wanneer je obesitas hebt, is het beste om hulp te vragen bij het verminderen van het lichaamsgewicht. Een diëtiste of voedingsconsulent helpt je hierbij. Zomaar diëten gaan uitproberen is niet verstandig. Het lichaam moet wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Ook het extreem verminderen van de calorieën is niet altijd verstandig. Zoals eerder genoemd; het lichaam heeft ook energie nodig.

Beweging
Naast voeding is beweging een belangrijke factor om af te kunnen vallen. Om er achter te komen welke beweging of sport goed is voor je lichaam, is het aan te raden bij een fysiotherapeut een afspraak te maken. Deze kan adviseren wat voor jouw lichaam de beste beweging is. Ook geeft die advies ter voorkoming van blessures bij het starten van een sport.

Veel fysiotherapiepraktijken bieden speciale beweegprogramma's voor mensen met obesitas. Je hebt dan de mogelijkheid om in een groep met lotgenoten te werken aan je gewicht. Dit onder begeleiding van een fysiotherapeut.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

obesitas overgewicht zwaarlijvigheid

Hulp nodig met afvallen?

Fysiotherapie bij obesitas
Obesitas vereist een professionele behandeling. De fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Je kunt zowel individueel als in een groep aan je gewicht werken.

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF