Longontsteking

Een longontsteking is een ontsteking van de lagere luchtwegen, hoofdzakelijk de longblaasjes en het omringende weefsel. Soms is slechts een bepaald gebied in de longen ontstoken. Maar de ontsteking kan ook verspreid over een hele long of beide longen aanwezig zijn. Bij een ontsteking van beide longen spreekt men van een dubbele longontsteking.

borst longen longontsteking alveoli longblaasjes vocht


Het lichaam zal door middel van een ontstekingsreactie proberen om de bacterie of het virus op te ruimen. Bij dit ontstekingsproces kan slijm in de longen ontstaan. Dit slijm, samen met irritatie van de longen, kan een hoestprikkel veroorzaken. Het zorgt er tevens voor dat de gaswisseling in de longblaasjes tijdelijk minder effectief is.

Hoe ontstaat een longontsteking?

In de meeste gevallen wordt een longontsteking veroorzaakt door een bacterie. De bekendste variant is de zogenoemde Streptococcus pneumoniae bacterie.

Na een bacteriële longontsteking is een virus de meest voorkomende veroorzaker. Op het moment van schrijven (2020) is er een wereldwijde uitbraak van het COVID-19 coronavirus gaande. Dit virus kan een longontsteking veroorzaken en is zeer besmettelijk bij inademing van het virus of lichamelijk contact met een geïnfecteerd persoon.

Ook een parasiet, schimmel of het inademen van een irriterende gas of stof kunnen een longontsteking uitlokken, al komen deze aanleidingen minder vaak voor.

Een longontsteking kan iedereen overkomen, maar er zijn wel mensen met een verhoogd risico. Tot deze risicogroep behoren zeer jonge kinderen, ouderen en rokers, maar ook mensen met een verlaagd immuunsysteem of een chronische longaandoening.

Wat zijn de symptomen van een longontsteking?

Meest voorkomende klachten bij een longontsteking zijn (hoge) koorts en/of koude rillingen, kortademigheid en hoesten. Als het hoesten gepaard gaat met slijmproductie, zal dit bij een beginnende longontsteking vrijwel altijd geel of groen van kleur zijn. Ook kan er pijn op de borst zijn, die verergert bij diep inhaleren en hoesten.

Andere mogelijke klachten zijn een algeheel gevoel van ziek zijn, denk hierbij aan een verminderde eetlust, vermoeidheid en hoofdpijn.

Hoe wordt de diagnose longontsteking gesteld?

Een longontsteking is goed te diagnosticeren door de huisarts na het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek en aanvullende testen. De huisarts zal allereerst de vitale functies onderzoeken. Dit door het meten van bloeddruk, temperatuur, hartslag, ademhalingsfrequentie en het zuurstofgehalte in het bloed.

Het uitvoeren van een bloedonderzoek geeft meer uitsluitsel over eventueel verhoogde ontstekingswaarden. Een sputumkweek, waarbij het opgehoeste slijm ongeveer een week op kweek gezet wordt, brengt de mogelijke oorzaak van de longontsteking in kaart. Bij twijfel over een longontsteking, of om andere mogelijke oorzaken van de klachten te onderzoeken, kan de huisarts een verwijzing voor een röntgenfoto uitschrijven.

Wat is de behandeling van een longontsteking?

In het geval van een vastgestelde longontsteking schrijft de huisarts vrijwel altijd een antibioticakuur met een duur van zeven tot tien dagen voor. De longontsteking zal voor het grootste gedeelte verminderen tijdens deze antibioticakuur. De hoge koorts en het algehele gevoel van ziek zijn nemen meestal na een aantal dagen af. De hoestklachten kunnen nog wel enkele weken aanhouden. De kortademigheid en vermoeidheid zijn in sommige gevallen zelfs na enkele maanden nog merkbaar.

Bij een meer ernstige longontsteking kan een ziekenhuisopname nodig zijn. Hier wordt naast toediening van antibiotica, waar nodig, het lichaam ondersteund met vocht via een infuus en extra zuurstof.

Bij het herstellen van een longontsteking kan de fysiotherapeut begeleiden in het hervatten en opbouwen van dagelijkse activiteiten. Belangrijke pijlers hierbij zijn het uitbreiden van het uithoudingsvermogen en opbouwen van spierkracht middels actieve oefentherapie.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

borst longen longontsteking alveoli longblaasjes vocht

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF