Trechterborst
Pectus excavatum

Trechterborst, ook wel bekend als pectus excavatum, is een aandoening waarbij het borstbeen en de ribbenkast naar binnen groeien. Hierdoor ontstaat een trechtervormige kuil in het midden van de borst. Vandaar de naam trechterborst.

trechterborst pectus excavatum


Oorzaak van een trechterborst

Overmatige groei van het ribkraakbeen is de oorzaak van een trechterborst. Waardoor dit gebeurt is niet volledig bekend. De kuil ontstaat doordat het borstbeen naar binnen wordt geduwd. Er is een verhoogd risico op een trechterborst bij mensen van wie familieleden deze aandoening ook hebben en bij mensen met bindweefselziekten zoals het Marfan-syndroom of het Ehlers-Danlos-syndroom.

Een trechterborst komt voor bij ongeveer één op de 1000 mensen en treft jongens viermaal vaker dan meisjes. Dit is vaker dan de kippenborst waarbij de borstkas juist naar buiten groeit.

De aandoening begint meestal in de kindertijd of is al bij de geboorte aanwezig. Dit kan verergeren in een periode van snelle groei, bijvoorbeeld tijdens de puberteit. Als de trechterborst al op jonge leeftijd aanwezig is, dan zijn de organen beter aangepast aan de veranderende vorm van de borstkas.

Klachten van een trechterborst

Klachten als gevolg van een trechterborst variëren van mild tot ernstig. Bij milde afwijkingen valt het kuiltje nauwelijks op. Deze mensen hebben mogelijk helemaal geen klachten. Bij personen met een ernstige trechterborst is de vergroeiing wel duidelijk zichtbaar. De ruimte in de borstkas is daardoor kleiner dan normaal. Zij kunnen problemen ervaren zoals:

  • Moeite met ademhalen.
  • Pijn op de borst.
  • Vermoeidheid.
  • Verminderde kracht en inspanningsvermogen.
  • Schaamte of onzekerheid over het uiterlijk.

Behandeling van een trechterborst

Bij een milde trechterborst is het meestal niet nodig om in te grijpen. Bij ernstige gevallen is soms een operatie nodig. Tijdens die operatie wordt een implantaat in de borstkas geplaatst om deze te ondersteunen en de vorm te verbeteren. Fysiotherapie kan nuttig zijn om de ademhaling te verbeteren en de spierkracht te vergroten.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

trechterborst pectus excavatum

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF