Heupdysplasie

Het heupgewricht is een kogelgewricht en bestaat uit twee delen: een heupkop en een heupkom. Een goed ontwikkeld heupgewricht heeft een ronde diepe kom die de kop van de heup goed overdekt. Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis waarbij de heupkom niet diep genoeg is.

heup kop kom heupkop heupkom


Wat gebeurt er bij heupdysplasie?

Doordat de heupkom niet diep genoeg is, kan de heupkop zich gemakkelijker verplaatsen in het gewricht. Dat noemen we heupsubluxatie, ofwel gedeeltelijke ontwrichting van de heup. Het is zelfs mogelijk dat de heupkop volledig uit de kom gaat. In dat geval spreken we van heupluxatie.

Wat is de oorzaak van heupdysplasie?

De oorzaak van heupdysplasie is onduidelijk. Het is een aangeboren afwijking van de heup waarbij het zeer waarschijnlijk een combinatie is tussen slapte van de banden en de positie van de heup in de baarmoeder en na de geboorte. Het is wel bekend dat erfelijkheid een rol speelt bij heupdysplasie.

Heupdysplasie komt bij ongeveer een tot twee procent van de kinderen voor en vier keer vaker bij meisjes dan bij jongens. Het is daarmee één van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat de aandoening 30 tot 50% vaker voorkomt bij kinderen die via een keizersnede of in stuitligging worden geboren.

Waaraan is heupdysplasie te herkennen?

Bij het eerste bezoek aan een consultatiebureau worden baby’s altijd onderzocht op heupdysplasie. Belangrijkste aandachtspunten bij deze inspectie zijn beenspreiding, beenlengteverschil en de aanwezigheid van een extra bilplooi.

Veelvoorkomende andere verschijnselen die kunnen duiden op heupdysplasie zijn pijn en stijfheid van de heup als gevolg van subluxatie van de heup. Bij aanvullend onderzoek kan echografie of een röntgenfoto de diagnose ondersteunen.

Hoe wordt heupdysplasie behandeld?

De behandeling richt zich hoofdzakelijk op het verbeteren van de positie van de heupkop ten opzichte van de kom. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van een beugel, spalk of ander drukmiddel. Door de behandeling worden toekomstige gewrichtsproblemen voorkomen.

Als heupdysplasie niet behandeld wordt, kan dit leiden tot vroegtijdige slijtage van de heup. Tijdige herkenning en behandeling van heupdysplasie is dan ook noodzakelijk en geeft in de meeste gevallen een goed resultaat.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

heup kop kom heupkop heupkom

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF