Spierreuma
Polymyalgia rheumatica (PRM)

Spierreuma is een reumatische ontstekingsziekte en komt, net als reumatoïde artritis, in meerdere lichaamsdelen voor. Spierreuma wordt in medische termen ook wel ‘polymyalgia rheumatica’ genoemd. Letterlijk betekent dit: veel spierpijn die op reuma lijkt.


Wat is de oorzaak van spierreuma?

Spierreuma behoort tot de auto-immuunziekten. Hierbij keert het lichaam zich als het ware tegen zichzelf. Wat de precieze oorzaak is van spierreuma, is tot op heden niet bekend. Wel is het zo dat de ziekte bijna alleen voorkomt bij mensen boven de 50 jaar.

Bovendien komt spierreuma twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Over het algemeen trekt spierreuma ook weer weg, al duurt dat wel twee tot drie jaar.Bij een aantal mensen is spierreuma permanent aanwezig (chronisch), daarbij wisselen rustige en actieve fasen van de ziekte elkaar af.

Hoe is spierreuma te herkennen?

Spierreuma kenmerkt zich door pijn en stijfheid in spieren in het gehele lichaam. Met name de spieren rondom de nek, schouders en heupen worden het meest getroffen. Deze pijn en stijfheid zijn meestal in de nacht en de ochtend het heftigst.Ook koorts, verminderde energie, gewichtsverlies en een depressiviteit zijn symptomen die bij spierreuma voorkomen.In de praktijk worden fibromyalgie en spierreuma veelvuldig door elkaar gehaald.Fibromyalgie staat voor bindweefsel (fibro), spier (myo) en pijn (algie). Het betreft dus niet alleen de spieren zoals bij spierreuma, maar ook de pezen en gewrichtsbanden van het lichaam. Bovendien is fibromyalgie geen ontstekingsziekte en hoeft het dus ook niet met ontstekingsremmers te worden bestreden.

Hoe wordt spierreuma vastgesteld (gediagnosticeerd)?

Bij het vermoeden van spierreuma zal de huisarts bloedonderzoek laten doen. Hierbij zal met name gelet worden op de ontstekingswaarden in het bloed en eventuele bloedarmoede. Om andere aandoeningen uit te sluiten, kan de huisarts overwegen een röntgenfoto of MRI-scan te laten maken.

Wanneer aanvullend onderzoek geen andere aandoeningen aantoont, zal er op basis van leeftijd, klachtenpatroon en bloedwaarden de eventuele diagnose spierreuma gesteld worden.

Hoe wordt spierreuma behandeld?

De behandeling van spierreuma is tweeledig. Om pijn en ontsteking te bestrijden, zal de huisarts medicijnen voorschrijven. Om in te spelen op spierklachten en stijfheid, is het verstandig om met oefentherapie te starten. Het beste is om dit onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF