Vocht in de enkel
Enkel oedeem, dikke enkel, gezwollen enkel

Vocht in de enkels of rondom het enkelgewricht is een probleem dat vaak voorkomt en pijn en stijfheid met zich meebrengt. Meestal is dit een directe reactie van het lichaam op een blessure of ontsteking. Als het vocht niet ineens maar langzaam ontstaat, kan dit een teken zijn van reuma, een verslechterde doorbloeding of een aandoening van het lymfevaatstelsel.


Hoe ontstaat vocht in de enkel?

Vocht in de enkel ontstaat bijvoorbeeld door een verrekte of (in)gescheurde enkelband. Aanleiding voor deze blessures is het naar binnen klappen van de voet, waarbij er schade optreedt van de gewrichtsbanden aan de buitenkant van de enkel.

Andere mogelijke redenen voor vocht in de enkel zijn reuma, jicht, artrose of een andere ontsteking. Ook mensen met overgewicht of diabetes (suikerziekte) hebben een verhoogd risico op vocht in de enkel. De afvoer van vocht is dan beperkt door een verminderde doorbloeding. Bovendien bewegen deze mensen vaak minder waardoor de spieren het vocht niet ‘wegpompen’.

Oedeem

Oedeem is een ophoping van vocht in weefsels en heeft verschillende oorzaken. Dit kan optreden als de bloedvaten in de benen het bloed minder goed afvoeren naar het hart. Het vocht hoopt zich door de zwaartekracht op in de laagst gelegen plekken van het lichaam, namelijk in de voeten, enkels en onderbenen. Een bekende vorm van oedeem is vocht in de voeten en enkels door warm weer of na een lange vliegreis.

Kenmerken (symptomen) van vocht in de enkel

Een dikke enkel is meestal een kenmerk van een blessure, niet van de blessure zelf. Bij een verstuiking aan de enkel is er naast het vocht ook direct een scherpe pijn en kan de enkel blauw kleuren.
Een gezwollen enkel door een gewrichtsontsteking als gevolg van reuma of jicht, is te herkennen aan een zeer pijnlijke enkel die warm aanvoelt en mogelijk een rode kleur heeft.

Hoe wordt de oorzaak van vocht in de enkel vastgesteld (gediagnosticeerd)?

Het is belangrijk om de oorzaak voor het vocht in de enkel te achterhalen. Om een duidelijk beeld te krijgen van de oorzaak, vraagt de arts of fysiotherapeut naar het ontstaan van de klachten en volgen enkele lichamelijke tests en onderzoeken. Bij een verstuiking is er mogelijk schade aan de enkelbanden. Bij twijfel kan het nodig zijn om een röntgenfoto of MRI-scan te maken.

Als er een vermoeden van een gewrichtsontsteking aanwezig is, kan de arts besluiten om bloed te prikken of om een gewrichtspunctie te doen. De arts zuigt hierbij met een naald vocht op uit de enkel. Vervolgens wordt het bloed of het vocht verder onderzocht. Een eventuele röntgenfoto laat zien hoe ernstig de schade aan het gewricht is.

Behandeling van vocht in de enkel

Zoals gezegd, is het belangrijk dat eerst de oorzaak duidelijk is. In de tussentijd is het verstandig om de voet tijdelijk minder (zwaar) te belasten. Regelmatig rust nemen en het been hoog leggen helpen om de pijn en de zwelling te verminderen. Zodra het kan, is het goed om de belasting weer langzaam op te bouwen.

Als het vocht het gevolg is van een verstuiking, is het verstandig om naar de fysiotherapeut te gaan. Deze geeft oefeningen om de spieren rond de enkel te versterken, de beweeglijkheid te vergroten en de stabiliteit te trainen. Dit is niet alleen goed om de klachten te verminderen, maar ook om nieuwe blessures in de toekomst te voorkomen.

Bij een verminderde doorbloeding, of als het vocht een gevolg is van artrose, kan een steunkous of compressiekous voor verlichting zorgen. Deze zorgen voor betere afdrijving van het opgehoopte vocht.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF