Compressiekousen
Steunkousen

Compressiekousen zijn lange sokken die strak rond de voet en het onderbeen zitten. Ze zijn erg populair onder sporters. Maar ook ouderen dragen ze vaak wanneer ze last hebben van vocht in de benen. De positieve effecten van compressiekousen worden door wetenschappelijk onderzoek niet altijd ondersteund.

hardlopen compressie kousen


Hoe werken compressiekousen?

Lichaamsvocht zakt door de zwaartekracht naar beneden, richting de voeten en onderbenen. Door te bewegen of de benen hoger te leggen, wordt dit vocht ook weer afgevoerd en door het lichaam opgenomen. Gebeurt dit niet, of heb je last van een afwijking van de bloed- of lymfevaten, dan kan het vocht ophopen en tot klachten leiden.

Compressiekousen ondersteunen de afvoer van vocht en de afvalstoffen die hierin zitten. Dat doen ze door dit vocht als het ware omhoog te knijpen of te duwen richting de bovenbenen. De kousen zitten namelijk bij de enkel erg strak en de druk wordt geleidelijk aan minder richting de knie. Dit stimuleert de doorstroming in de onderbenen.

Waar zijn compressiekousen goed voor?

Aan compressiekousen worden veel voordelen toegeschreven. Enkele voorbeelden zijn:

  • Ondersteuning van de bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen.
  • Vermindering van zwelling in de voeten, enkels en onderbenen.
  • Voorkomen of verminderen van spierpijn en vermoeide benen.
  • Demping van trillingen van de onderbeenspieren tijdens beweging, met minder spier- en peesblessures tot gevolg.
  • Voorkomen van trombose (bloedstolsel) en spataderen.
  • Bevorderen van het herstel na inspanning.

Voor wie zijn compressiekousen geschikt?

Veel mensen kunnen baat hebben bij het gebruik van compressiekousen. Er zijn veel sporters die ze gebruiken tijdens of na inspanning. Zij hebben het gevoel dat het de sportprestatie verbetert of hen helpt om beter te herstellen. Of dit ook echt zo is, daar zijn wetenschappers nog niet uit. Er kan dus ook sprake zijn van een placebo-effect. Dat betekent: de drager van de compressiekousen gelóóft dat deze werken en ondervindt er daardoor positieve effecten van.

Maar mensen die weinig bewegen, omdat zij bijvoorbeeld een staand of zittend beroep hebben, een lange (vlieg)reis maken of zwanger zijn, kunnen wel profiteren van het dragen van compressiekousen. Compressiekousen zijn verkrijgbaar bij sportwinkels of via internet in allerlei hippe kleuren.

Steunkousen

Mensen die last hebben van oedeem (ophoping van vocht), of een afwijking van de lymfe- of bloedvaten, dragen ook compressiekousen. Die worden dan steunkousen genoemd. Het dragen van deze steunkousen heeft dus een medische noodzaak en die worden meestal ook vergoed door de zorgverzekeraar.

Ouderen dragen ze regelmatig. Bovendien bewegen zij door een aandoening of leeftijd vaak te weinig. Dit verergert de problemen. Omdat steunkousen zo strak zitten, moet degene die ze draagt vaak geholpen worden met het aan- en uittrekken hiervan. Steunkousen zijn verkrijgbaar in allerlei maten, maar worden ook vaak op maat gemaakt. Zo geven ze de juiste druk.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Revalidatie hulpmiddelen

Bekijk hier alle onderwerpen.

hardlopen compressie kousen

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF