Mitella
Driekante doek

Een mitella is een draagdoek ter ondersteuning van een geblesseerde onderarm, pols of hand. Een mitella is gemaakt van een driehoekige doek die om de nek wordt geknoopt. De geblesseerde arm steunt in de mitella en wordt hierdoor ontlast.

mitella arm knopen draagdoek driekante doek ondersteuning


Wanneer gebruik je een mitella?

Je gebruikt een mitella om de arm te ondersteunen bij een blessure aan de vingers, pols en onderarm tot aan de elleboog. Bijvoorbeeld bij een breuk, grote wond of kneuzing. De hele onderarm, van de elleboog tot de vingers, ligt in de mitella. De mitella wordt in de nek vastgeknoopt.

Hoe gebruik je een mitella?

Het is de bedoeling dat de hand en vingers iets hoger liggen dan de elleboog. Dit voorkomt stuwing. Bij stuwing stroomt het bloed omlaag naar de hand en vingers en kan niet goed worden afgevoerd. Dit zorgt voor zwelling en een pijnlijk, kloppend gevoel.

Zit het probleem hoger in de arm of schouder? Dan is het beter om een brede das aan te leggen. Een brede das is een band die over de schouder hangt. Deze ondersteunt de pols, maar laat de rest van de onderarm en elleboog vrij.

Is de blessure net ontstaan en heb je niks bij de hand waar je een mitella van kunt maken? Gebruik dan de gezonde arm om de geblesseerde arm te ondersteunen.

Hoe leg je een mitella aan?

Het is niet moeilijk om een mitella aan te leggen. Volg daarvoor de volgende stappen:

  • Stap 1: Leg de mitella tegen het lichaam en onder de geblesseerde arm. De punt ligt aan de kant van de elleboog. Het bovenste deel ligt over de schouder van de niet-geblesseerde arm.
  • Stap 2: Pak het onderste deel van de mitella en leg deze over de schouder van de geblesseerde arm.
  • Stap 3: Knoop de uiteinden aan elkaar met een platte knoop op een plek waar deze niet irriteert. Vouw de punt van de mitella bij de elleboog naar voren en zet deze vast met een veiligheidsspeld of pleister/plakband.
  • Stap 4: Zorg dat de vingers iets uitsteken.

Controleer daarna of de mitella comfortabel zit en dat de hand iets hoger ligt dan de elleboog om stuwing te voorkomen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Revalidatie hulpmiddelen

Bekijk hier alle onderwerpen.

mitella arm knopen draagdoek driekante doek ondersteuning

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF