Huislift

Een huislift is een lift die personen van de ene naar de ander verdieping van een woonhuis brengt. Dit is ideaal voor mensen die in een rolstoel zitten of voor mensen die slecht ter been zijn en waarvoor een traplift niet geschikt is. Met een huislift is het mogelijk om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.


Hoe ziet een huislift er uit?

Een huislift lijkt sterk op de personenliften die ook in bijvoorbeeld kantoor- of flatgebouwen te vinden zijn. Maar de huislift is wel een stuk kleiner. Dat moet ook wel als ze in een gewoon woonhuis geplaatst moeten worden. Daar is meestal maar beperkte ruimte beschikbaar.

Voor elk huis een lift?

Er zijn huisliften met en zonder liftschacht te verkrijgen. Voor een lift zonder liftschacht zijn minder ingrijpende aanpassingen aan het huis nodig. Deze neemt ook minder ruimte in en is goedkoper.

Om een huislift met liftschacht te plaatsen, zijn ingrijpender verbouwingen van het huis nodig. De liftschacht zelf neemt al behoorlijk wat plek in beslag. Daarnaast moet er ook genoeg ruimte overblijven om met een rolstoel of rollator in en uit de lift te komen.

Het is niet altijd mogelijk om een huislift in bestaande woningen in te bouwen. Uiteraard is dit wel iets waarmee rekening gehouden kan worden bij de bouw van een nieuw huis. Ook het verwijderen van de lift is niet zo gemakkelijk. De liftschacht blijft namelijk in het huis achter.

Om te kijken of het mogelijk is om een huislift te plaatsen, is het verstandig om een monteur te laten komen. Die bespreekt de wensen en bekijkt de mogelijkheden.

Een andere optie is de aanschaf van een traplift. Deze is goedkoper, gemakkelijker te plaatsen en neemt minder ruimte in beslag. Een traplift is niet geschikt om rolstoelen of rollators te vervoeren.

Aanvraag en vergoeding

Huisliften zijn vrij prijzig. Omdat elke huislift maatwerk is, zijn er geen tweedehands liften te koop. De gemeente vergoedt in sommige gevallen de aanschaf van een huislift (gedeeltelijk). Informeer hiervoor bij de eigen gemeente. Als dat niet zo is, dan zijn de kosten voor eigen rekening. Ook de zorgverzekering vergoedt deze kosten niet.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Revalidatie hulpmiddelen

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF