Peroneusveer
enkel-voetorthese, onderbeenspalk

Een peroneusveer is een spalk (orthese) die ervoor zorgt dat de voet niet naar beneden gaat hangen. Mensen die door een zenuw- of spieraandoening de voet niet meer goed kunnen heffen, hebben baat bij zo’n spalk. De peroneusveer wordt ook wel een enkel-voetorthese genoemd.

peroneusveer voet klapvoet voetheffersparese zenuwuitval


Wat doet een peroneusveer?

Een peroneusveer ondersteunt de voet tijdens het lopen. Het is een spalk gemaakt van lichtgewicht kunststof. Deze loopt aan de achterkant van het onderbeen en onder de voetzool. De peroneusveer wordt met klitteband aan het onderbeen en de voet vastgemaakt. Omdat de spalk in de schoen gaat, is het belangrijk dat er genoeg ruimte in de schoen is. Meestal is het verwijderen van de binnenzool voldoende.

De spalk zorgt ervoor dat de voet in een hoek van 90 graden ten opzichte van het onderbeen blijft staan. Maar de peroneusveer is ook een beetje flexibel. Daardoor ondersteunt hij de voet aan de ene kant bij het optillen. Aan de ander kant is de voet wel in staat om een beetje naar beneden te bewegen wat het lopen en fietsen makkelijker maakt.

Voor wie is een peroneusveer geschikt?

De peroneusveer is bedoeld voor mensen bij wie de voetheffers niet of niet goed meer werken. De voetheffers zijn de spieren in het onderbeen en de voet die ervoor zorgen dat de voet en tenen richting het onderbeen opgetrokken kunnen worden. De belangrijkste voetheffer is de tibialis anterior spier.

De voet en de tenen hangen, zonder actie van deze voetheffers, naar beneden. Dit is vervelend bij het lopen. Als de voet niet opgetrokken kan worden, moet het hele been hoger opgetild worden om niet te struikelen. Dat wordt een hanentred genoemd. Bij elke stap ‘klapt’ de voet vervolgens op de grond, omdat de spierkracht om deze zachtjes neer te zetten ontbreekt. Dit heet een klapvoet. Lukt het niet om het hele been hoog genoeg op te tillen? Dan slepen de tenen slepen over de grond. Het risico om te vallen is hierdoor groter. Wanneer een voet voortdurend naar beneden hangt, kan op den duur een spitsvoet ontstaan.

Oorzaken van uitval van de voetheffers

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de voetheffers niet meer goed werken:

  • Zenuwprobleem. De spieren die de voet moeten heffen, worden aangestuurd door zenuwen. Wanneer er een probleem is met de zenuw, krijgen de spieren het signaal om de voet op te tillen niet goed door. Voorbeelden hiervan zijn een inklemming van een zenuw zoals bij een hernia, een beschadiging van de peroneuszenuw in het onderbeen, een zenuwziekte zoals MS of hersenletsel.
  • Spierziekte. Er bestaan verschillende spierziektes die zorgen voor spierzwakte of spieruitval. Hierdoor zijn de voetheffers niet krachtig genoeg meer om de voet op te tillen.
  • Blessure aan spieren of pezen. Door een spier- of peesscheuring van de tibialis anterior spier mist de voet zijn belangrijkste heffer. De andere spieren zijn niet sterk genoeg om de voet op te tillen.

Niet de oplossing van het probleem

Een peroneusveer biedt ondersteuning en bescherming van de voet. Maar het dragen van een spalk lost het onderliggende probleem natuurlijk niet meteen op. Daarom is het belangrijk om ook de oorzaak aan te pakken. Bijvoorbeeld in het geval van een beknelde zenuw moet deze vrijgemaakt worden door een chirurg. Als er een spier-of peesscheur is, dan is de fysiotherapeut de aangewezen persoon om te helpen de kracht en de functie van de voetheffers weer te helpen herstellen.

Waar koop je een peroneusveer?

Een peroneusveer wordt voorgeschreven door een arts. Dit is vaak een revalidatiearts, neuroloog of orthopeed. Een peroneusveer kan zonodig op maat gemaakt worden, maar in de meeste gevallen volstaat een standaard model. Deze zijn in een thuiszorgwinkel, bij een podotherapeut of online te koop.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Revalidatie hulpmiddelen

Bekijk hier alle onderwerpen.

peroneusveer voet klapvoet voetheffersparese zenuwuitval

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF