Traplift
Stoellift

Een traplift (of stoellift) is een hulpmiddel om mensen veilig de trap op en af te helpen. Bijvoorbeeld voor mensen die slecht ter been zijn of door een blessure of ziekte niet meer zelfstandig de trap kunnen nemen. Dan biedt een traplift uitkomst. Zij kunnen hierdoor vaak langer zelfstandig thuis blijven wonen. Zij zijn niet meer beperkt tot de begane grond van de woning en hoeven ook geen grote verbouwingen te doen.

traplift stoellift


Hoe ziet een traplift er uit?

Een traplift bestaat uit een stoel met een motor en een rails. Deze rails loopt van onder tot bovenaan de trap en is meestal aan de trap zelf bevestigd. Op deze rails zit een stoel vast. Deze stoel heeft armleuningen en een voetensteun. De bediening om omhoog en naar beneden te gaan, is in de armleuningen verwerkt. Daarnaast is de stoel voorzien van een veiligheidsgordel.

Om veilig op- en af te kunnen stappen, draait de stoel bovenaan de trap een kwartslag. Wanneer de traplift niet gebruikt wordt, kan de stoel (gedeeltelijk) ingeklapt worden. Op die manier is de trap ook te gebruiken door mensen die de traplift niet nodig hebben.

Voor elke trap een lift?

Elke trap is anders. De ene is breed en erg stijl. De ander is smal met een draai erin. Voor bijna elke trap is er een traplift, maar dit is uiteraard wel maatwerk. Om te kijken wat het beste past is het belangrijk om een monteur langs te laten komen. Die bespreekt de wensen en kijkt wat de mogelijkheden zijn.

Voor mensen die in een rolstoel zitten is een huislift misschien een betere oplossing. Deze werkt als een gewone lift. De rolstoel kan dus mee. Huisliften zijn wel een stuk duurder en vragen om een serieuze verbouwing.

Aanvraag en vergoeding

Het is mogelijk om een nieuwe of tweedehands traplift te kopen. Ook bruikleen of huren is een optie. In sommige gevallen vergoedt de gemeente (een deel van) de kosten van de traplift. Informeer hiervoor bij de eigen gemeente. Is dat niet het geval, dan moet de traplift uit eigen zak worden betaald. De zorgverzekering vergoedt deze kosten niet.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Revalidatie hulpmiddelen

Bekijk hier alle onderwerpen.

traplift stoellift

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF