Harde nekkraag
Harde halskraag, harde nekbrace

Een harde nekkraag is een steunband (brace) van hard plastic met zachte binnenbekleding die de nek ondersteunt. Bewegingen van het hoofd en de nek zijn door de nekkraag niet mogelijk.

harde nekkraag nekbrace halskraag nekklachten


Wanneer draag je een harde nekkraag?

Een harde nekkraag wordt gedragen bij een breuk van één of meerdere nekwervels, instabiliteit van de nek, een operatie of bij mogelijke schade aan de nek direct na een ongeluk. Het is dan belangrijk voor het herstel dat de nek niet beweegt. De nekkraag beschermt de nek, maar voorkomt ook beschadiging van het ruggenmerg en de zenuwen. Verlamming van (delen van) lichaamsdelen wordt hiermee voorkomen.

Wat doet een harde nekkraag?

De nekkraag zorgt ervoor dat het hoofd en de nek niet kunnen bewegen. Een harde nekkraag biedt stevigheid en bescherming van de nek. De nek krijgt hierdoor de kans om te herstellen. De nekspieren en gewrichten worden naar verloop van tijd wel zwakker door het dragen van de nekkraag. Meestal moet de nekkraag 24 uur per dag gedragen worden, dus ook ‘s nachts.
Tijdens het dragen van de harde nekkraag zijn autorijden, fietsen, intensief sporten en andere zware activiteiten verboden.

De behandelend arts bepaalt hoe lang de harde nekkraag gedragen moet worden. Soms is het fijn of zelfs nodig om het dragen van de nekkraag af te bouwen. De nek is verzwakt en niet meer gewend om het hoofd de hele dag zelfstandig te ondersteunen. Daarna kan de beweeglijkheid van de nekgewrichten en de conditie van de spieren weer rustig aan worden opgebouwd.

Bij minder ernstige aandoeningen kan ook een zachte nekkraag worden ingezet. Deze geeft minder bescherming, laat nog wel wat beweging toe en hoeft niet de hele dag gedragen te worden.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Revalidatie hulpmiddelen

Bekijk hier alle onderwerpen.

harde nekkraag nekbrace halskraag nekklachten

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF