Zachte nekkraag
Zachte halskraag, zachte nekbrace

Een zachte nekkraag is een band van schuimrubber die om de nek zit en vastgemaakt wordt met een klittenbandsluiting. De nekkraag biedt ondersteuning aan de nek.

zachte nekkraag nekbrace halskraag nekklachten


Wanneer draag je een zachte nekkraag?

In veel gevallen is het juist goed om de nek te (blijven) bewegen, omdat dit de doorbloeding en de conditie van de spieren en gewrichten op peil houdt. Maar soms is het nodig om tijdelijk de nek te ondersteunen en daarvoor een zachte nekkraag te dragen. Bijvoorbeeld bij artrose, een whiplash of na een operatie in dit gebied. Daarna is het belangrijk weer rustig aan te gaan bewegen om de beweeglijkheid van de nek op te bouwen. De zachte nekkragen zijn ook prima om de nek bescherming te bieden tijdens het slapen.

Wat doet een zachte nekkraag?

Een zachte nekkraag ondersteunt de nekwervelkolom. De kraag beperkt ook de bewegingsvrijheid zodat de nek rust krijgt. Hierdoor ontspannen de nekspieren en verminderen de pijnklachten. De zachte nekkragen zijn comfortabeler dan de harde nekkragen en laten nog wel enige beweging toe. Ook is het meestal niet nodig om een zachte nekkraag 24 uur per dag te dragen.

Spreek met de behandelend arts of fysiotherapeut af hoe lang de nekkraag gedragen moet worden.

Voor ernstiger nekaandoeningen is er een harde nekkraag. Deze geeft meer bescherming, laat geen beweging toe en moet de hele dag worden gedragen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Revalidatie hulpmiddelen

Bekijk hier alle onderwerpen.

zachte nekkraag nekbrace halskraag nekklachten

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF