Looprek

Een looprek is een hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met zelfstandig lopen. Een looprek is erg stabiel en geeft veel steun. Het rek moet wel telkens opgetild en naar voren worden geplaatst. Daardoor is dit loophulpmiddel minder geschikt voor langere afstanden.

looprek man vrouw loophulpmiddel


Voor wie is een looprek geschikt?

Een looprek is vooral handig voor mensen die niet goed zelfstandig kunnen lopen. Dit kan het geval zijn als:

  • Zij een been missen door een amputatie.
  • Er evenwichtsproblemen zijn.
  • Er een hoger valrisico bestaat.
  • Er sprake is van zwakke beenspieren.
  • Zij een of beide benen niet of nauwelijks kunnen/mogen belasten door een zware blessure of operatie.
  • Zij door een ziekte als Parkinson niet goed met een rollator kunnen lopen, omdat zij die te ver voor zich uit duwen.

Het is behoorlijk zwaar en vermoeiend om met een looprek te lopen, omdat het telkens opgetild moet worden. Het looprek is daarom alleen geschikt voor het lopen van kleine stukjes in en om het huis. Daarbij kun je je niet snel voortbewegen en ben je niet echt wendbaar. Het looprek moet steeds vaker plaatsmaken voor een rollator die, over het algemeen, gemakkelijker in gebruik is.

Hoe ziet een looprek er uit?

Een looprek is een lichtgewicht rekje met vier anti-slip poten. Het frame is meestal van aluminium gemaakt. De poten zijn in hoogte verstelbaar en aan te passen aan de lengte van de gebruiker. Er zijn ook looprekken die 2 wielen aan de voorste poten hebben. Hierdoor hoeft niet telkens het hele looprek opgetild te worden.
Bovenop het frame zitten twee handvaten om aan vast te houden en op te steunen. Sommige looprekken zijn inklapbaar om makkelijker op te bergen of mee te nemen in de auto.

Hoe gebruik je een looprek op de juiste manier?

Zet het rek een stukje naar voren en stap vervolgens met 1 been tussen de achterpoten. Steun hierbij zoveel als nodig op het looprek. Wanneer er 1 been is dat minder goed belast kan of mag worden, zet dan eerst dit been naar voren. Zet daarna het andere been naast of iets voorbij het eerste been. Plaats daarna het looprek weer naar voren.

Wanneer je maar 1 been hebt, of als een been helemaal niet belast mag worden, dan gaat het lopen ongeveer op dezelfde manier. In plaats van naar het looprek te stappen maak je een hinksprong.

Let bij het lopen met een looprek op de volgende zaken:

  • Zorg dat het rek op de juiste hoogte is afgesteld. Dit doe je door de armen ontspannen naast het lichaam te laten hangen. De handvatten moeten op dezelfde hoogte staan als de polsen. De poten verstel je door het pinnetje in de drukken en de poten in- of uit te schuiven. Zorg dat de poten na het verstellen goed vergrendeld zijn.
  • Til het looprek goed op zodat het niet blijft haken.
  • Plaats het rek niet te ver naar voren.
  • Blijf zoveel mogelijk rechtop lopen.

Wist je dat?

Mensen die slecht ter been zijn en bijvoorbeeld gebruik maken van een loophulpmiddel als een stok, looprek of rollator, moeten altijd voorrang krijgen van andere weggebruikers. Maar pas op, neem alleen voorrang als je het krijgt.

Waar haal je een looprek vandaan?

Looprekken zijn bij veel thuiszorgwinkels en webshops te koop of te huur. Een tweedehands looprek is meestal ook nog prima te gebruiken. Vraag in je omgeving of iemand nog een looprek heeft staan of kijk eens op internet.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Revalidatie hulpmiddelen

Bekijk hier alle onderwerpen.

looprek man vrouw loophulpmiddel

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF