Versleten heup
Heupslijtage, heupartrose

De heup is een kogelgewricht dat bestaat uit een heupkop en een heupkom. Beide delen zijn bedekt met een laag kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt voor schokdemping en soepele bewegingen van het heupgewricht. Wanneer deze kraakbeenlaag verdwijnt, kan het gewricht stijf en pijnlijk worden.

heup kop kom heupkop heupkom


Dit wordt vaak een versleten heup genoemd. Een betere benaming is heupartrose.

Wat is de oorzaak van een versleten heup?

Het verouderingsproces van gewrichten wordt gezien als de grootste oorzaak van een versleten heup. De aandoening wordt dan ook het meest gezien bij mensen ouder dan 60 jaar.

Maar er zijn meer risicofactoren aan te wijzen waardoor de kwaliteit en dikte van het kraakbeen sneller afneemt. Voorbeelden hiervan zijn overgewicht, zware fysieke belasting van het gewricht door werk of sport, slechte doorbloeding of eerdere aandoeningen van de heup. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan een heupfractuur of heupdysplasie.

Waaraan is een versleten heup te herkennen?

Een versleten heup ontstaat niet plotseling, maar verergert langzaam maar zeker. Kenmerkend voor een versleten heup zijn onder andere heuppijn, ochtendstijfheid, verminderde beweeglijkheid van de heup, startpijn, een krakend geluid en verminderde kracht en belastbaarheid van de heup.

Bij verdenking van een versleten heup zal de huisarts of fysiotherapeut lichamelijk onderzoek uitvoeren waarbij vooral naar de beweeglijkheid van de heup wordt gekeken. Bij twijfel kan overwogen worden om beeldvormend onderzoek te laten uitvoeren. Een röntgenfoto volstaat in de meeste gevallen om de slijtage van de heup in kaart te brengen. Op de röntgenfoto zijn afwijkingen zichtbaar als een versmalde gewrichtsspleet doordat de dikte van het kraakbeen is afgenomen. Daarnaast kunnen er osteofyten aanwezig zijn. Dit zijn onregelmatige uitgroeiingen van het bot.

Wat is het vooruitzicht met een versleten heup?

In eerste instantie zal er bijna altijd gekozen worden voor een conservatieve (niet-operatieve) behandeling. Het is belangrijk om de spieren rondom de heup goed te trainen. Hiervoor is oefentherapie heel belangrijk. De fysiotherapeut is bij uitstek geschikt om hierin te begeleiden.

Wanneer fysiotherapie onvoldoende baat heeft, kan er gekozen worden om de heup tijdens een operatie (deels) te vervangen door een nieuwe. De orthopedisch chirurg plaatst dan een heupprothese (kunstheup). Ook na deze operatie is het zeer verstandig om oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut te volgen.

Zelfcheck voor versleten heupen

De online zelfcheck geeft je een eerste indruk of je heupklachten de typische kenmerken hebben van een versleten heup. Doe de zelfcheck, bekijk de uitslag en ontdek wat de oorzaak van je heuppijn kan zijn.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

heup kop kom heupkop heupkom

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF