Versleten heup
Heupslijtage, heupartrose

De heup is een kogelgewricht bestaande uit een heupkop en een heupkom. Beide delen zijn bedekt met een laag kraakbeen. Dit kraakbeen heeft zijn waarde als soort van smeermiddel en zorgt voor schokdemping en soepele bewegingen van het heupgewricht. Wanneer deze kraakbeenlaag versleten raakt, komen de heupkop en heupkom dichter op elkaar te staan. Deze schuren hierdoor langs elkaar wat zorgt voor schade aan beide botstukken. Men spreekt dan van een versleten heup.

heup kop kom heupkop heupkom


Een versleten heup wordt ook wel heupartrose genoemd.

Wat is de oorzaak van een versleten heup?

Het verouderingsproces van gewrichten wordt gezien als grootste veroorzaker van een versleten heup. De aandoening wordt dan ook het meest gezien bij mensen ouder dan 60 jaar.

Er zijn echter meer risicofactoren aan te wijzen waardoor het kraakbeen van de heup sneller verslijt. Voorbeelden hiervan zijn overgewicht, zware fysieke belasting van het gewricht door werk of sport, slechte doorbloeding of eerdere aandoeningen van de heup. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan een heupfractuur of heupdysplasie.

Waaraan is een versleten heup te herkennen?

Een versleten heup ontstaat niet plotseling. Dit is te zien aan het geleidelijke ontstaan van de klachten. Kenmerkend voor een versleten heup zijn onder andere heuppijn, ochtendstijfheid, verminderde beweeglijkheid van de heup, startpijn, een krakend geluid van de heup en verminderde kracht en belastbaarheid van de heup.

Bij verdenking van een versleten heup zal de huisarts of fysiotherapeut lichamelijk onderzoek uitvoeren waarbij vooral naar de beweeglijkheid van de heup wordt gekeken. Bij twijfel kan overwogen worden om beeldvormend onderzoek te laten uitvoeren. Een röntgenfoto volstaat in de meeste gevallen om de slijtage van de heup in kaart te brengen.

Wat is het vooruitzicht met een versleten heup?

In eerste instantie zal er bijna altijd gekozen worden voor een conservatieve (niet-operatieve) behandeling. Het is belangrijk om de spieren rondom de heup goed te trainen. Hiervoor is oefentherapie heel belangrijk. De fysiotherapeut is bij uitstek geschikt om hierin te begeleiden.

Wanneer fysiotherapie onvoldoende baat heeft, kan er gekozen worden om de heup (deels) te vervangen door een nieuwe, dit door een operatie. Hierbij wordt een heupprothese (kunstheup) geplaatst. Ook na deze operatie is het zeer verstandig om oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut te volgen.

Zelfcheck voor versleten heupen

De online zelfcheck geeft je een eerste indruk of je heupklachten de typische kenmerken hebben van verleten heupen. Doe de zelfcheck, bekijk de uitslag en ontdek wat de oorzaak van je heuppijn kan zijn.
Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

heup kop kom heupkop heupkom

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF