Krakende gewrichten
Knappende of knakkende gewrichten

Krakende gewrichten komen veel voor. Vooral de vingers en knieën kunnen kraken, maar ook de polsen, rug, nek, heupen en alle andere gewrichten. Het krakende geluid kan heel vervelend klinken, maar zorgen maken is meestal niet nodig.

krakende gewrichten


Het bekendste zijn de krakende vingers. Sommige mensen kraken die uit gewoonte. Daarnaast komen krakende knieën veel voor. Vooral bij het hurken en daarna omhoog komen.

Oorzaak van krakende gewrichten

Krakende gewrichten kunnen op twee manieren ontstaan:

  • Twee structuren die over elkaar bewegen
    Bijvoorbeeld als bot over elkaar beweegt in een gewricht met artrose.
  • Een luchtbel die leeggedrukt wordt in het gewricht
    Een gewricht wordt door een gewrichtskapsel omsloten. In dit kapsel zit gewrichtsvloeistof, maar er zit ook gas in. Door druk op het gewricht, of door het gewricht uit elkaar te trekken, kan deze gasbel leeggemaakt worden. Zoals bij het openen van een pot jam.

Kunnen krakende gewrichten kwaad?

Nee, over het algemeen kunnen krakende gewrichten geen kwaad. Tenzij het gewricht pijnlijk is en opzwelt. Ook een acute krak of knap door een blessure is meestal geen goed teken. Maar de krakende gewrichten met lopen, traplopen, hurken of het uitvoeren van andere activiteiten kunnen geen kwaad. Ook het kraken van je eigen vingers, nek of rug leidt niet tot gewrichtsschade.

Naarmate we ouder worden, kunnen we het krakende geluid harder horen. Dit komt doordat er dan minder gewrichtsvloeistof aanwezig is in de gewrichten. Gewrichtsvloeistof zorgt voor een dempingslaag tussen alle structuren in gewrichten. Als er minder gewrichtsvloeistof is en de dempingslaag dus dunner, hoor je het beter. Ook wordt het kraakbeen minder beschermd.

Wanneer het kraken wel pijn doet of het gewricht geïrriteerd raakt, kan er artrose (slijtage) of reuma aanwezig zijn. Het is dan raadzaam om naar een fysiotherapeut of huisarts te gaan. Met adviezen en tips van een fysiotherapeut kunnen de klachten verminderen.

Kraken als behandeling

Het kraken van gewrichten wordt ook regelmatig toegepast in de behandeling bij een manueel therapeut. Hoewel dit in de volksmond 'kraken' genoemd wordt, is de officiële benaming voor deze behandelmethode manipulatie van gewrichten of manipuleren.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

krakende gewrichten

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF