Pijn aan de bil (bilpijn)

De billen zitten aan de achterzijde van het bekken en worden gevormd door verschillende spieren. Deze spieren stabiliseren het bekken en geven beweging aan de heupen. Pijn aan de bil wordt vaak diep in de bil gevoeld en ontstaat meestal geleidelijk. Soms kunnen de klachten ook acuut ontstaan of er plotseling inschieten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door zich te verstappen of bij het maken van een verkeerde beweging.


pijn bil

Anatomie van de bil

De bil bestaat uit verschillende spieren waarvan de bilspier het meest aan de oppervlakte ligt en de grootste is. Daarnaast zijn er een aantal dieper gelegen spieren. Rond het spierweefsel bevindt zich vetweefsel.

De bilspier bestaat uit drie verschillende spieren:

  • M. gluteus maximus.
  • M. gluteus medius.
  • M. gluteus minimus.


Er loopt een belangrijk bloedvat en een belangrijke zenuw door de bil heen naar het been toe. De zenuw (de n. ischiadicus) kan pijnklachten in de bil geven. De oorzaak van deze pijn zit meestal niet direct in de bil, maar komt door een beknelling van de zenuw in de onderrug.

De dieper gelegen spieren kunnen ook voor pijn in de bil zorgen, voornamelijk als deze door teveel spierspanning druk op de zenuw geven. Het teveel aan spanning in deze spieren kan het gevolg zijn van overbelasting, bijvoorbeeld bij het veelvuldig roteren van de heup (dansers). Pijn aan de bilspieren komt ook regelmatig voor bij hardlopers wanneer de bilspieren die het bekken stabiliseren te hard moeten werken en daardoor overbelast raken.

De hamstrings zitten vast op de zogenaamde zitbeenknobbels, die zich onderaan beide billen bevinden. Geblesseerde hamstrings kunnen daarom tijdens het zitten pijn in de bilregio en aan de achterzijde van het bovenbeen veroorzaken.

anatomie bil

Controleer uw bilklachten

Bilpijn kan erg vervelend zijn. Heeft u hier last van? Dan adviseren wij u de online fysiotherapie check te doen. Geef aan waar u de pijn in uw bil voelt en beantwoord daarna de vragen over uw bilklachten. Als u de vragen beantwoord heeft, worden uw klachten vergeleken met de meest voorkomende aandoeningen en blessures binnen de fysiotherapie. Als u wilt kunt u bij een praktijk voor fysiotherapie terecht voor een professioneel advies en behandeling.

Aandoeningen van de bil

Er zijn een hoop aandoeningen en blessures die pijn in of rondom de billen kunnen veroorzaken. Hieronder zetten we de meest voorkomende aandoeningen voor u op een rijtje.

Bil

pijn bil
anatomie bil

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF