Reumatoloog
Reumatologie

Klachten van de gewrichten of organen waarbij ontstekingen optreden, vallen onder reumatische klachten. Met reumatische klachten kun je bij de reumatoloog terecht. De reumatoloog onderzoekt en behandelt mensen met reuma.

reumatoloog reuma reumatologie reumatoide artritis


Zo'n 100 verschillende aandoenigen vallen onder de naam reuma. Het gaat hier om aandoeningen van het bewegingsapparaat die niet het gevolg zijn van een ongeluk. De meestvoorkomende klachten bij reuma zijn pijn, stijfheid, vermoeidheid en gezwollen gewrichten. Meestal hebben patiënten al langer last van deze klachten en worden ze uiteindelijk doorgestuurd naar de reumatoloog die de diagnose kan stellen.

Afspraak bij de reumatoloog

Een afspraak bij de reumatoloog begint met een vraaggesprek waarin naar de klachten en de problemen gevraagd wordt. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij de gewrichten bekeken en getest worden.

Een punctie waarbij wat gewrichtsvocht wordt afgenomen, bloedonderzoek of een röntgenfoto kan nodig zijn om de juiste diagnose te stellen. Als duidelijk is wat er aan de hand is, wordt een behandeling gestart. Dit kan met medicijnen of een operatie zijn, maar ook met leefstijladviezen.

Samenwerking met andere specialisten

De reumatoloog werkt veel samen met andere specialisten. Zoals de orthopeed als er operaties uitgevoerd moeten worden. Of de neuroloog wanneer pijnbestrijding nodig is. Daarnaast wordt de fysiotherapeut vaak ingeschakeld om mensen weer beter te laten bewegen of leren om te gaan met hun beperkingen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Medisch specialisten

Bekijk hier alle onderwerpen.

reumatoloog reuma reumatologie reumatoide artritis

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF