Ergotherapeut

Een ergotherapeut biedt hulp aan mensen die problemen ondervinden bij het uitvoeren van alledaagse bezigheden. De problemen kunnen zijn ontstaan door lichamelijke of psychische klachten en zich voordoen in de thuissituatie, op het werk, school of (sport)vereniging.

ergotherapeut ergotherapie


Samen met de patiënt kijkt de ergotherapeut naar wat nog wél kan, al dan niet op aangepaste wijze of met gebruik van hulpmiddelen.

Wat doet een ergotherapeut?

Als medicijnen, operaties of andere therapieën niet (meer) werken, dan zoekt de ergotherapeut samen met de patiënt naar de best passende oplossing voor de problemen. Door te kijken naar wat belangrijk is voor de patiënt en wat de mogelijkheden zijn, wordt een behandelplan opgesteld.

Door de beperkingen, maar vooral ook de mogelijkheden, te inventariseren, komt de ergotherapeut met een plan om de belemmeringen te verminderen of helemaal weg te nemen.

Dit zijn de werkzaamheden van een ergotherapeut:

  • Bevorderen van de zelfredzaamheid.
  • Aanpassingen in woning of werkplek.
  • Training in het gebruik van hulpmiddelen en het aanvragen hiervan.
  • Omgaan met de beperking(en).

Voor wie is de ergotherapeut er?

Iedereen kan bij de ergotherapeut terecht. Een kind met spasticiteit of een ontwikkelingsstoornis, volwassenen die door ongeluk of ziekte functionele problemen ondervinden of ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen.

De ergotherapeut biedt ook voorlichting aan de omgeving van de patiënt. Omdat ook zij vaak rekening moeten houden met de beperkingen, zonder dat zij zichzelf uit het oog verliezen en zelf klachten ontwikkelen. Ergotherapeuten werken vaak nauw samen met andere zorgverleners zoals mantelzorgers, familieleden, artsen en fysiotherapeuten.

Binnen de ergotherapie zijn er drie specialisaties te onderscheiden waarvoor extra opleiding is gevolgd:

  • Ergotherapie voor handproblemen.
  • Ergotherapie voor kinderen.
  • Ergotherapie voor ouderen.

Waar werkt een ergotherapeut?

Een ergotherapeut werkt in een praktijk voor ergotherapie, in een ziekenhuis, revalidatiecentrum, school, verpleeghuis of andere zorginstelling. Maar de behandeling kan eigenlijk overal plaatsvinden. Als iemand problemen ondervindt tijdens zijn/haar werkzaamheden, dan is het fijn als de ergotherapeut op de werkplek langskomt. Ook gaat een ergotherapeut regelmatig langs op scholen, bij mensen thuis of op sportverenigingen.

Wordt ergotherapie vergoed?

Iedereen heeft elk jaar recht op 10 uur ergotherapie vanuit de basisverzekering. Let er wel op dat dit bij volwassenen ten koste gaat van het eigen risico. Heb je meer dan 10 uur ergotherapie nodig, dan moet je je hiervoor aanvullend verzekeren of de behandelingen zelf betalen. In de meeste gevallen is een verwijsbrief van de dokter niet nodig en kun je direct een afspraak maken met de ergotherapeut.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Paramedici

Bekijk hier alle onderwerpen.

ergotherapeut ergotherapie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF