Cesartherapeut
Oefentherapeut Cesar

De Cesartherapeut richt zich op houding en beweging om lichamelijke klachten te behandelen of voorkomen. Een individueel behandelplan met oefeningen zorgt voor een beter beweeggedrag en voorkomt of verhelpt klachten.


Houding en beweging

Oefentherapie Cesar maakt gebruik van het motorisch leerproces om nieuwe houdings- en beweeggewoonten aan te leren. Alle onderdelen van dit leerproces worden in de behandeling meegenomen. Het doel is om bewust met houding en beweging om te gaan en uiteindelijk een nieuw automatisme in het bewegen te krijgen. Op die manier worden klachten voorkomen of verholpen.

Een slechte houding of verkeerd beweegpatroon kan het gevolg zijn van een lichamelijke afwijking, ziekte of voortkomen uit bepaalde werkzaamheden of sport of hobby. De oefentherapeut Cesar geeft oefeningen die zijn afgestemd op de klachten en het dagelijks leven van de patiënt.

De oefeningen zijn meestal niet met apparaten zoals je die in de sportschool vindt. Vaak zijn de opgegeven oefeningen functioneel en praktisch toepasbaar in de thuis- of werksituatie. Hierdoor zijn de oefeningen overal uit te voeren. Dit zorgt voor een grotere zelfredzaamheid waardoor klachten minder snel terugkomen.

Wat doet een Cesartherapeut ?

Om erachter te komen waar problemen liggen en klachten vandaan komen, stelt de oefentherapeut Cesar veel vragen. Zo probeert die erachter te komen wat de oorzaak van de klachten is. Hierna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij naar de houding en beweging gekeken wordt. Daaruit komt een behandelplan met oefeningen en adviezen voort. Een actieve bijdrage van de patiënt is noodzakelijk om het gewenste resultaat te bereiken.

Het is niet makkelijk om beweeggewoonten die al lange tijd aanwezig zijn te doorbreken. Daar is geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Het doel is om alles wat tijdens de behandeling aan bod komt toe te leren passen in het dagelijkse leven.

Voor wie is de Cesartherapeut ?

Iedereen bij wie er een verband bestaat tussen (pijn)klachten en een houdings- of bewegingsprobleem kan bij de oefentherapeut Cesar terecht. Dit kunnen kinderen, volwassenen, sporters, zwangere vrouwen en mensen met een lichamelijke handicap of psychische klachten zijn.

Klachten die de Cesartherapeut behandelt:

 • Klachten aan de nek, schouder, rug of knieën door een verkeerde houding of beweegproblemen.
 • Klachten die voortkomen uit werk, sport of hobby.
 • Spannings/stressklachten.
 • Ademhalingsklachten, bijvoorbeeld door een verkeerde ademhalingstechniek.
 • Neurologische problemen door bijvoorbeeld een hernia of carpaal tunnelsyndroom.
 • Problemen veroorzaakt door een aangeboren afwijking zoals een scoliose of ziekte van Scheuermann.
 • Klachten aan gewrichten die ontstaan door reuma, artrose of de ziekte van Bechterew.

Waar werkt een Cesartherapeut ?

 • Cesartherapeuten zijn vaak werkzaam in zelfstandige praktijken voor Cesartherapie. Daar behandelen zij patiënten die naar de praktijk komen of gaan ze op huisbezoek.
 • Cesartherapeuten kunnen ook in een revalidatiecentrum werken waar zij onderdeel zijn van een multidisciplinair team. Samen met artsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners behandelen zij daar patiënten na een ernstige ziekte of ongeval.
 • Binnen bedrijven helpen ze om het ziekteverzuim onder werknemers zo laag mogelijk te houden.
 • Sportorganisaties hebben Cesartherapeuten in dienst om blessures te voorkomen of helpen genezen.

Wordt oefentherapie Cesar vergoed?

Oefentherapie Cesar voor patiënten tot 18 jaar wordt vergoed uit de basis zorgverzekering. Voor patiënten boven de 18 jaar is de vergoeding afhankelijk van de aanvullende zorgverzekering. Als er geen aanvullende verzekering is, dan moeten de kosten voor behandeling zelf worden betaald. Voor een eerste afspraak met de Cesartherapeut is geen verwijsbrief van de (huis)arts nodig.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Paramedici

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF