Slijmbeursontsteking van de knie

De slijmbeurs van de knie is een gesloten zakje met vocht dat zich voor de knieschijf bevindt. De slijmbeurs fungeert als stootkussen om gewrichtsschade te voorkomen en vermindert wrijving tussen botten, spieren en pezen. Bij ontsteking van het zakje met vocht spreekt men van een slijmbeursontsteking.

knie slijmbeurs


De medische benaming voor de slijmbeurs van de knie is bursitis prepatellaris, in de volksmond wordt ook wel van een 'bidknie' gesproken.

Hoe raakt de slijmbeurs van de knie ontstoken?

Ondanks dat de slijmbeurs als een stootkussen dient, is deze niet gemaakt voor langdurige belasting. De meest voorkomende oorzaken van een geïrriteerde slijmbeurs zijn dan ook activiteiten waarbij men op de knieën zit of steunt, zoals tijdens het bidden. Ook sporten waarbij men op de knieën valt - denk aan judo of worstelen - vergroten het risico op een slijmbeursontsteking.

Wat zijn de kenmerken van een slijmbeursontsteking van de knie?

De kenmerken van een slijmbeursontsteking van de knie zijn vrij goed te herkennen. Aan de voorkant van de knie ontstaat vrijwel altijd een zwelling. Deze zwelling kan warm en pijnlijk aanvoelen en rood aanzien. Ook kan de knie als gevolg van de zwelling moeilijker gebogen worden.

Hoe wordt een slijmbeursontsteking van de knie behandeld?

Een slijmbeursontsteking van de knie geneest over het algemeen vanzelf. Het is echter wel van belang om voldoende rust te nemen en de druk op de knie te verminderen. In sommige gevallen worden medicijnen voorgeschreven, waarbij de ontstekingsverschijnselen worden bestreden met ontstekingsremmers als naproxen of diclofenac.

Hoe voorkom ik een slijmbeursontsteking van de knie?

Zorg dat er niet te veel of te lang druk op de knie komt. Indien u regelmatig op de knieën werkt of bidt, is het aan te raden geregeld van houding te veranderen. Wanneer u door werk of sport het risico loopt op een slijmbeursontsteking, is het verstandig om kniebeschermers te dragen en zo de druk op de knieën te verminderen.

Doe de zelfcheck

Doe de zelfcheck en ontdek of je een slijmbeursontsteking van de knie hebt. Beantwoord een aantal vragen over je knieklachten en bekijk vervolgens de uitslag.
Gerelateerde onderwerpen

Slijmbeursontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

knie slijmbeurs

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF