Slijmbeursontsteking hiel
Achilles bursitis

Ter hoogte van de aanhechting van de achillespees op het hielbot zitten twee slijmbeurzen. Een diepere, gelegen tussen de het hielbot en de achillespees, en een meer oppervlakkige tussen de achillespees en de huid. Een slijmbeursontsteking van de hiel is een ontsteking van een van die twee slijmbeurzen.

enkel achillespees slijmbeurzen slijmbeurs bursa retrocalcanea subcutanea calcanea diep oppervlakkig


Een slijmbeurs is een klein zakje gevuld met gewrichtsvloeistof dat er voor zorgt dat verschillende structuren zoals pezen, bot en huid gemakkelijk over elkaar heen kunnen bewegen.

De oppervlakkige slijmbeurs van de hiel, bursa subcutanea calcanea genoemd, bevindt zich tussen de achillespees en de huid. De dieper gelegen slijmbeurs van de hiel, bursa retrocalcanea genoemd, bevindt zich tussen de achillespees en het hielbeen.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking van de hiel?

Een slijmbeursontsteking van de hiel zal in de meeste gevallen geleidelijk ontstaan. Bij de oppervlakkige slijmbeurs is een ontsteking vaak het gevolg van lokale schade of trauma aan de slijmbeurs. Een goed voorbeeld hiervan is wrijving van de schoenrand tegen de hiel, bij herhaaldelijke wrijving kan de slijmbeurs geïrriteerd raken. Een ontsteking van de diepere slijmbeurs wordt vaak gezien na of tijdens een achillespeesontsteking. Door zwelling van de achillespees komt de slijmbeurs in het gedrang.

De klachten worden het meest gezien in de leeftijdscategorie van 40-60 jaar en veelvuldig bij mensen die hardlopen of sporten doen waarbij veel gesprongen wordt.

Symptomen van een slijmbeursontsteking van de hiel

Bij een slijmbeursontsteking van de hiel treden verschijnselen op als zwelling, warmte, roodheid, (druk)pijn en bewegingsbeperking.

In het geval van een oppervlakkige slijmbeursontsteking kan er ter hoogte van de aanhechting van de achillespees op het hielbot een rode bult zichtbaar zijn. Deze bult kan pijnlijk aanvoelen. Ook het dragen van dichte schoenen kan als pijnlijk ervaren worden.

Bij de diepe slijmbeurs kan in het geval van een ontsteking de pijn gevarieerd aanwezig zijn. Zo kan de pijn links en rechts langs de achillespees voelbaar zijn en komt de pijn voornamelijk na een dag hard werken of sporten opzetten.

Hoe de diagnose van een slijmbeursontsteking van de hiel vastgesteld?

Een slijmbeursontsteking van de hiel is over het algemeen goed te diagnosticeren door een huisarts of fysiotherapeut. Aanvullend onderzoek, zoals echografie, CT-scan of MRI-scan, zal slechts in enkele gevallen nodig zijn om de diagnose te stellen.

Hoe wordt een slijmbeursontsteking van de hiel behandeld?

Belangrijk is om tijdig te starten met de behandeling, bij voorkeur onder begeleiding van de fysiotherapeut. Allereerst zal de behandeling gericht zijn op pijnvermindering. Hierbij is gedoseerde rust en het koelen van de pijnlijke plek erg belangrijk.

Voor de volgende stap in het behandeltraject zal de aandacht gericht zijn op het verhogen van de belastbaarheid. Mogelijke behandelinterventies die door de fysiotherapeut toegepast worden, zijn massage, rekkingen, oefentherapie en gewrichtsmobilisaties.

De prognose (verwachting over het herstel) van een slijmbeursontsteking van de hiel is over het algemeen erg goed. Vaak zijn mensen binnen enkele weken in staat hun gewone activiteiten weer op te pakken.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Slijmbeursontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

enkel achillespees slijmbeurzen slijmbeurs bursa retrocalcanea subcutanea calcanea diep oppervlakkig

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2022 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF