Slijmbeursontsteking van de heup

De slijmbeurs van de heup is een klein zakje gevuld met vocht dat zich aan de buitenkant van de heupkop bevindt. Deze slijmbeurs voorkomt directe wrijving tussen botten, spieren en pezen die rondom de heup lopen. Wanneer de slijmbeurs ontstoken raakt spreken we van een slijmbeursontsteking.

heup slijmbeurs ontsteking bursa bursitis trochanterica


Een slijmbeursontsteking van de heup wordt in medische wereld ook wel bursitis trochanterica genoemd. Dit zien we onder andere terug bij het trochanter major pijnsyndroom.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking van de heup?

Te hoge druk op de slijmbeurs kan zorgen voor irritatie en dit kan een ontstekingsreactie tot gevolg hebben. Een slijmbeursontsteking van de heup is dan ook een typische overbelastingsblessure en treedt dan ook vaak op door herhaalde of langdurige activiteiten.

Hoe herken ik een slijmbeursontsteking van de heup?

De eerste symptomen van een slijmbeursontsteking zijn goed te herkennen. De zijkant van de heup geeft drukpijn, kan warm aanvoelen en er opgezwollen uitzien.

Op de heup liggen zal vanwege de pijn nauwelijks mogelijk zijn. Ook activiteiten als wandelen, traplopen en het aangedane been zijwaarts heffen, kunnen pijnklachten geven.

Hoe wordt een slijmbeursontsteking van de heup behandeld?

Wanneer het vermoeden bestaat dat de slijmbeurs van de heup ontstoken raakt, is het in ieder geval verstandig de zere plek te koelen en voldoende rust te nemen.

In de meeste gevallen geneest een slijmbeursontsteking vanzelf. Paracetamol of ontstekingsremmers wordt vaak voorgeschreven om de symptomen te bestrijden.

Hoe voorkom ik een slijmbeursontsteking van de heup?

Wanneer tijdens werkzaamheden of hobby veelvuldig herhaalde heupbewegingen voorkomen, is het aan te raden geregeld een pauze in te lassen. Vermijd daarnaast zitten in een harde stoel of liggen op harde oppervlakken, dit zorgt namelijk voor veel druk op de slijmbeurs. Ook is het verstandig om de spieren rondom de heup te trainen. Dit draagt bij aan bescherming van de slijmbeurs.

Doe de zelfcheck

Doe de zelfcheck en kijk of je klachten overeenkomen met een slijmbeursontsteking van de heup.




Gerelateerde onderwerpen

Slijmbeursontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

heup slijmbeurs ontsteking bursa bursitis trochanterica

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF