Slijmbeursontsteking arm

Een slijmbeursontsteking in de arm is een reactie van een slijmbeurs op schade. De slijmbeurs is een klein zakje gevuld met gewrichtsvloeistof, gelegen tussen de pezen en het bot. De functie ervan is schade door wrijving te voorkomen. De schade die onverhoopt toch ontstaat is het gevolg van een trauma, overbelasting of bacteriële infectie.

slijmbeurs ontsteking elleboog bursitis olecrani


Er zitten meerder slijmbeurzen in de arm. De slijmbeurs van de schouder en de slijmbeurs van de elleboog zijn het vaakst aangedaan.

Bij een ontsteking zal de slijmbeurs zich vullen en plaatselijk voor roodheid, warmte, zwelling en drukpijn zorgen. De ontstekingsreactie zelf is een proces bestaande uit meerdere opeenvolgende gebeurtenissen, waarbij de eerste fase gericht is op voorkoming van verdere schade en opruimingswerkzaamheden van de schadelijke cellen.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking van de arm?

Een slijmbeursontsteking van de arm kan plotseling of geleidelijk ontstaan. In veel gevallen is een overbelasting de oorzaak. Een slijmbeursontsteking van de arm wordt echter ook veelvuldig bij studenten geconstateerd. Dit is dan het gevolg van te veel of te lang op de ellebogen steunen. In de volksmond wordt een dergelijke slijmbeursontsteking dan ook vaak aangeduid als studentenelleboog. Een andere mogelijke oorzaak is een trauma, denk hierbij aan een slag of val op de arm.

Ook sporten waarbij de arm veelvuldig gebruikt wordt, zoals fitness, softbal of waterpolo, zijn activiteiten waarbij een slijmbeursontsteking van de arm relatief vaak optreedt.

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking in de arm?

Zwelling, warmte en roodheid alsmede een bewegingsbeperking van de elleboog zijn de meest voorkomende verschijnselen. Ook pijn is een veelgenoemd symptoom. Deze laat zich over het algemeen kenmerken als scherp. Steunen op de elleboog zal vanwege de pijn nagenoeg niet mogelijk zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

In de meeste gevallen is een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek, uitgevoerd door de huisarts of fysiotherapeut, voldoende om de diagnose slijmbeursontsteking te kunnen stellen. Aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld echografie of MRI-scan, kan helpen om de ernst en mogelijke oorzaak verder in kaart te brengen maar zal niet altijd nodig zijn.

Bij verdenking van een mogelijke bacteriële infectie, kan de specialist ervoor kiezen om een monster van het vocht af te nemen met een injectiespuit en het monster te laten onderzoeken.

Behandeling van een slijmbeursontsteking van de arm

Het behandelplan bij een slijmbeursontsteking van de arm is vaak tweeledig:

  1. De (acute) ontstekingsklachten zullen waar mogelijk geminderd worden met rust en eventueel ontstekingsremmers.
  2. Een andere belangrijke interventie is oefentherapie.


Zodra de elleboog weer belastbaar is, kan de fysiotherapeut oefeningen voorschrijven om de beweeglijkheid te verbeteren en de omliggende spieren aan te sterken. Andere behandelinterventies die toegepast kunnen worden, zijn onder andere massage, rekkingen en gewrichtsmobilisaties.




Gerelateerde onderwerpen

Slijmbeursontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

slijmbeurs ontsteking elleboog bursitis olecrani
schouder slijmbeurs

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF