Slijmbeursontsteking schouder
Bursitis subacromialis

De slijmbeurs is een klein zakje gevuld met gewrichtsvloeistof, gelegen tussen de pezen en het bot. Een slijmbeursontsteking van de schouder is een ontstekingsreactie van de slijmbeurs. Als gevolg van deze ontsteking kan de slijmbeurs opgezwollen raken en plaatselijk voor zwelling, roodheid, warmte en drukpijn zorgen.

schouder slijmbeurs


Niet alleen bij bewegingen van de schouder, maar ook het liggen op de schouder en duw- of trekbewegingen kunnen leiden tot vermeerdering van de pijnklachten. Dit komt door de drukverhoging van de slijmbeurs.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking van de schouder?

Een slijmbeursontsteking van de schouder kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Vaak worden de klachten veroorzaakt door overbelasting. Een slijmbeursontsteking kan ook het gevolg zijn van een bacteriële infectie of een traumamoment. Denk bij een trauma aan een slag of val op de schouder.

Bij sporten waarbij de arm veel wordt belast, zoals tennis of softbal, komt een slijmbeursontsteking aan de schouder - in relatie tot andere sporten - vaker voor. Naast sporten zijn er nog meer risicofactoren zoals:

  • Incorrecte lichaamshouding, voornamelijk in de schoudergordel.
  • Standsafwijking van een of meerdere botten.
  • Een disbalans in een of meerdere schouderspieren, voornamelijk rotator-cuff spieren.

Welke symptomen kenmerken een slijmbeursontsteking van de schouder?

Een slijmbeursontsteking van de schouder is over het algemeen te herkennen aan de kenmerkende ontstekingsverschijnselen als warmte, roodheid, bewegingsbeperking en zwelling.

Ook pijn is een veelgenoemd symptoom. Deze kenmerkt zich als scherpe, felle pijn en kan uitstralen richting de elleboog. Ook worden deze pijnklachten vaak geprovoceerd bij bewegingen van de schouder en duw- of trekbewegingen. Het liggen op de schouder kan eveneens voor pijnklachten zorgen.

Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking van de schouder gesteld?

Meestal zijn het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek door de huisarts of fysiotherapeut voldoende om de diagnose te stellen.
Aanvullend onderzoek, waaronder een echografie of MRI-scan, kan nodig zijn om de diagnose te bevestigen en de ernst van de aandoening vast te stellen.

Ook kan de specialist met een injectiespuit wat vocht uit de slijmbeurs nemen en analyseren. Dit geeft meer informatie over een mogelijk bacteriële infectie.

Wat is de behandeling van een slijmbeursontsteking van de schouder?

De behandeling van een slijmbeursontsteking van de schouder is vaak tweeledig. Enerzijds is het van belang om de ontstekingsreactie te verminderen met rust, eventueel ondersteund door medicijnen als ontstekingsremmers.
Anderzijds is het zeker zo belangrijk om direct te starten met lichte mobiliserende oefeningen binnen de pijngrens. Doel hiervan is de beweeglijkheid van de schouder te herstellen. De fysiotherapeut kan hierbij prima begeleiden en zo nodig andere behandelinterventies als massage, rekkingen en gewrichtsmobilisaties inzetten.
Gerelateerde onderwerpen

Slijmbeursontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

schouder slijmbeurs

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF