MRI-scan van de knie

Een MRI-scan, of voluit Magnetic Resonance Imaging scan, is een onderzoeks- of beeldvormende techniek waarbij met behulp van een groot magnetisch veld honderden beelden worden gemaakt. Hierdoor is schade aan spieren, pezen, kapsels, banden en kraakbeen goed op te sporen.


Wanneer wordt een MRI-scan van de knie gemaakt?

Er zijn verschillende redenen om een MRI-scan van de knie uit te laten voeren. De meest voorkomende knieklachten waarbij een MRI-scan wordt ingezet zijn slotklachten, zwelling en bewegingsbeperkingen van de knie.
Zeker bij het vermoeden op een scheur in de meniscus, kan een MRI-scan dit goed in beeld brengen. In dit specifieke geval is een röntgenfoto niet genoeg.

Hoe verloopt de voorbereiding op een MRI-scan van de knie?

Op de dag van de MRI-scan is een nuchtere maag niet verplicht. Men mag dus gewoon eten en drinken voor het onderzoek.

Het is van belang om geen metalen voorwerpen te dragen (bril, sieraden, bh, etc.) bij het ingaan van de scanner. Deze kunnen het magnetisch veld verstoren waardoor de beeldvorming mislukt.

Wat is contrastvloeistof bij een MRI-scan van de knie?

In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van contrastvloeistof. Deze vloeistof heet gadolinium. Bij toepassing wordt deze vloeistof altijd in de voorbereiding op de MRI-scan toegediend, dit middels een infuus of direct in het kniegewricht. Door de contrastvloeistof zijn afwijkingen van de knie beter te zien.

Hoe gaat een MRI-scan van de knie in zijn werk?

Tijdens de MRI-scan ligt de patiënt met de knie in het midden van een soort tunnel. Het hoofd blijft buiten de tunnel. Tijdens het maken van de scan is het van groot belang dat de knie niet bewogen wordt, dat is de reden dat de knie wordt gefixeerd.

De MRI-scan duurt gemiddeld 20 minuten. Het scanapparaat maakt een hard, kloppend geluid. Om hier niet al te veel last van te hebben, krijgt men een hoofdtelefoon op met eventueel muziek.

Wat gebeurt er na een MRI-scan van de knie?

Na de MRI-scan kan de knie een 'soppend' geluid maken als er contrastvloeistof is toegediend. Dit verdwijnt vanzelf na een dag. De eerste twee dagen mag men niet te lang staan, vervolgens mag het gewricht rustig aan weer normaal worden belast.

Gezien de hoeveelheid afbeeldingen die de MRI scanner maakt van de knie, zal de radioloog de tijd nodig hebben om deze te beoordelen. Men krijgt binnen enkele dagen tot een week de uitslag via de specialist of de huisarts te horen. Het is aan te raden tot die tijd niet te sporten, bespreek dit met de specialist.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

MRI

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF