Kijkoperatie knie

Een kijkoperatie is een operatieve techniek waarbij met behulp van een kijkinstrument de knie wordt onderzocht. De medische benaming voor een kijkoperatie is arthroscopie.

kijkoperatie artroscopie


Hoe gaat een kijkoperatie in z'n werk?

Uiteraard vindt er voorafgaand aan de kijkoperatie een verdoving plaats. Hierbij wordt in overleg met de anesthesist de afweging gemaakt voor een algehele narcose of een ruggenprik. In de meeste gevallen valt de keuze op een ruggenprik. Hierbij is het onderlichaam verdoofd maar blijft de patiënt wel bij bewustzijn. Het is dan zelfs mogelijk om de operatie te volgen op een beeldscherm.

Onder verdoving wordt aan de voorzijde van de knie wordt een klein sneetje in de huid gemaakt. De chirurg brengt via dit gaatje een dun buisje, met aan het uiteinde een camera, naar binnen. Dit kijkinstrument is een arthroscoop. Hiermee kan een eventuele beschadiging aan belangrijke kniestructuren zoals de meniscus of de gewrichtsbanden bekeken worden.

Het is niet zo dat het tijdens een kijkoperatie alleen bij kijken blijft. Als het kan, dan verhelpt de chirurg het probleem in de knie direct. In dat geval maakt de chirurg een extra sneetje in de huid. Hierdoor zijn eventuele beschadigingen, losse stukjes of ruwe oppervlaktes van de meniscus en/of het kraakbeen glad te maken of te verwijderen. Hiervoor wordt een schaartje of een knippertje gebruikt. Het is ook mogelijk dat de chirurg besluit om de meniscus te hechten of (deels) te verwijderen. Dit gebeurt allemaal nog tijdens dezelfde kijkoperatie.

Aan het einde van de kijkoperatie worden de sneetjes in de huid gehecht. Dit gebeurt door hechtstrips, of de wond wordt middels draad gehecht. Afhankelijk van wat de chirurg precies tijdens de kijkoperatie met de knie heeft gedaan, is het mogelijk dat men nog enige tijd pijn aan de knie of andere knieklachten ervaart.

Herstel na de kijkoperatie

De herstelperiode van een kijkoperatie aan de knie varieert, gemiddeld moet men rekening houden met twee tot zes weken voordat de knie weer functioneel te gebruiken is. Maar dit is afhankelijk van wat er tijdens de kijkoperatie gevonden is en de precieze behandeling die is uitgevoerd.

In de weken na de kijkoperatie is het raadzaam om onder begeleiding van een fysiotherapeut de eerste dagelijkse activiteiten weer op te pakken. De sporthervatting laat wat langer op zich wachten. Na gemiddeld drie tot vijf maanden kan men de sport weer oppakken.
Gerelateerde onderwerpen

Kijkoperatie

Bekijk hier alle onderwerpen.

kijkoperatie artroscopie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF