Kijkoperatie knie

Een kijkoperatie is een operatieve techniek waarbij met behulp van een kijkinstrument de knie wordt onderzocht. In de medische wereld wordt een kijkoperatie ook wel arthroscopie genoemd.

kijkoperatie artroscopie


Onder verdoving wordt aan de voorzijde van de knie wordt een klein sneetje in de huid gemaakt. Vervolgens wordt door de chirurg een dun buisje, met aan het uiteinde een camera, naar binnen gebracht. Dit kijkinstrument noemt men een arthroscoop. Hiermee kan een eventuele beschadiging aan belangrijke kniestructuren zoals de meniscus of de gewrichtsbanden bekeken worden.

De kijkoperatie wordt niet uitsluitend gebruikt voor observatie en controle, maar ook geregeld ingezet als behandeling van de knie. Indien nodig wordt er een tweede sneetje in de huid gemaakt. Hierdoor kan de chirurg eventuele beschadigingen, losse stukjes of ruwe oppervlaktes van de meniscus en/of het kraakbeen gladstrijken of verwijderen. Daartoe wordt gebruik gemaakt van een schaartje of een knippertje. Het is ook mogelijk dat de chirurg besluit om de meniscus te hechten of (deels) te verwijderen. Dit gebeurt allemaal nog tijdens dezelfde kijkoperatie.

Uiteraard vindt er voorafgaand aan de kijkoperatie een verdoving plaats. Hierbij wordt in overleg met de anesthesist de afweging gemaakt voor een algehele narcose of een ruggenprik. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een ruggenprik. Hierbij wordt het onderlichaam verdoofd maar is de patiënt wel bij bewustzijn. Het is dan zelfs mogelijk om de operatie te volgen op een beeldscherm.

Aan het einde van de kijkoperatie worden de sneetjes in de huid gehecht. Dit gebeurt door hechtstrips, of de wond wordt middels draad gehecht. Afhankelijk van wat de chirurg precies tijdens de kijkoperatie met de knie heeft gedaan, is het mogelijk dat men nog enige tijd pijn aan de knie of andere knieklachten ervaart.

Herstel na de kijkoperatie

De herstelperiode van een kijkoperatie aan de knie varieert, gemiddeld moet men rekening houden met twee tot zes weken alvorens de knie weer functioneel kan worden belast. Dit is echter afhankelijk van de precieze behandeling die is uitgevoerd.

In de weken na de kijkoperatie is het raadzaam om onder begeleiding van een fysiotherapeut de eerste dagelijkse activiteiten weer op te pakken. De sporthervatting laat wat langer op zich wachten. Na gemiddeld drie tot vijf maanden kan men de sport weer oppakken.
Gerelateerde onderwerpen

Kijkoperatie

Bekijk hier alle onderwerpen.

kijkoperatie artroscopie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF