Fibromyalgie en voeding

Fibromyalgie is een aandoening waarbij bindweefsels en spieren pijn doen. Het ontstaat mogelijk door een tekort of overschot aan voedingsstoffen in het lichaam. Maar wat zijn oorzaken van een tekort of overschot? In dit artikel worden de belangrijkste oorzaken beschreven. Ze hebben allemaal te maken met voeding en leefstijl.


Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening waarbij bindweefsels en spieren pijn doen en uiteenlopende klachten ontstaan. De meest voorkomende is ernstige spierpijn. Andere klachten die vaak voorkomen zijn hoofdpijn, verwarring, vermoeidheid en spastische darmen. Fibromyalgie is lastig vast te stellen, omdat er veel verschillende klachten zijn en er geen aanwijsbare, eenduidige oorzaak is.

Ontstaan

Fibromyalgie ontstaat mogelijk door een tekort of overschot aan voedingsstoffen in het lichaam. Oorzaken daarvan kunnen zijn:

  1. Stress
  2. Voedselallergie of -intolerantie
  3. Verzuring
  4. Tekort aan vitamines en mineralen
  5. Slechte nachtrust
  6. Tekort aan antioxidanten
  7. Ontstekingen
  8. Te weinig bewegen


1. Stress
Een verhoogd niveau van stress beschadigt de energiefabriekjes in de spieren. Daardoor kunnen ze minder energie produceren. Door het tekort aan energie verzuren de spieren en dat zorgt voor pijn en stijfheid.
Lange periodes van stress verzwakken het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Het lichaam reageert daar vooral ’s nachts op met een te hoge spierspanning. Pijn zorgt ervoor dat:
iemand minder actief wordt en dat kan weer leiden tot meer stress en angstgevoelens.
het hormoon serotonine in de hersenen uitgeput raakt. Serotonine zorgt voor het verminderen van de pijn. Door uitputting wordt de pijn weer heviger.

2. Voedselallergie of -intolerantie
Mensen met fibromyalgie hebben vaak een voedselallergie en/of voedselintolerantie. Een allergische reactie beïnvloedt het immuunsysteem en het zenuwstelsel wordt te sterk geprikkeld. Dit veroorzaakt verschillende lichamelijke en psychische klachten.

3. Verzuring
Een overschot aan zure afvalproducten in het lichaam richt schade aan. Zure voedingsmiddelen zijn daarvoor verantwoordelijk. Voorbeelden daarvan zijn dierlijke eiwitten. Weefsels raken aangetast en functioneren slechter. Om verzuring tegen te gaan, is goede basische voeding (groente!), voldoende lichaamsbeweging en een goed darmmilieu ontzettend belangrijk.

4. Tekort aan vitamines en mineralen
Bij fibromyalgie is er vaak sprake van een tekort aan specifieke vitamines en mineralen zoals vitamine C, Q10, magnesium. Het aanvullen van de tekorten zorgt voor een vermindering van de klachten.

5. Slechte nachtrust
Ongeveer 90% van mensen met fibromyalgie heeft een slaapprobleem. Bij ongeveer de helft daarvan is de diepe slaap (deltaslaap) verstoord. Tijdens de diepe slaap maakt het lichaam het groeihormoon (HGH) aan. Dit hormoon regelt het herstel van spierweefsel en heeft een groot effect op het bindweefsel. Een tekort aan HGH is waarschijnlijk de oorzaak van een groot aantal klachten. Een goede nachtrust is van groot belang bij het herstellen van fibromyalgie.

6. Tekort aan antioxidanten
Uit onderzoek blijkt dat patiënten met fibromyalgie een verhoogde blootstelling aan vrije radicalen hebben. Vrije radicalen zijn afvalstoffen die vrijkomen bij de afbraak (oxidatie) van voedingsstoffen en productie van energie in ons lichaam. Ook krijgen we radicalen binnen via chemicaliën of luchtvervuiling. Vrije radicalen verstoren allerlei lichaamsprocessen. Het is daarom belangrijk om meer antioxidanten binnen te krijgen. Deze gaan vrije radicalen te lijf en zitten in vooral groenten en fruit, kruiden en noten.

7. Ontstekingen
Er bestaan duidelijke aanwijzingen dat fibromyalgie kan ontstaan door milde (laaggradige) ontstekingen in het lichaam. Deze ontstekingen worden in verband gebracht met een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand (lekkende darm). Ontlasting kan dit aantonen door het te onderzoeken op parasieten, schimmels en gisten.

8. Te weinig bewegen
Voldoende bewegen is volgens sommige deskundigen de beste remedie tegen fibromyalgie. Regelmatig sporten, maar niet extreem.

Behandeling

Fibromyalgie genezen lijkt nog niet mogelijk. Het verminderen van de klachten wel. De behandeling start met het stellen van de diagnose door een huisarts of specialist. Zij schrijven mogelijk medicijnen voor om de klachten direct te verminderen. Een fysiotherapeut helpt om beter te bewegen en hierdoor weer positieve ervaringen op te doen. Tijdens de behandeling worden grote spiergroepen en het uithoudingsvermogen getraind. Ook ontspanningsoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Voeding
Fibromyalgie behandelen kan ook op een natuurlijke manier. Een diëtist of orthomoleculair behandelaar richt zich op het aanpakken van de oorzaken van fibromyalgie. Het doel van de behandeling is om met nodige en nuttige voedingsstoffen het lijf weer gezond te maken. De behandelaar stelt vragen over voeding en leefstijl. Ook wordt gemeten of er een tekort of overschot van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig is. Het behandelplan zal gericht zijn op een verandering in voeding en/of leefstijl. Ook kan geadviseerd worden om één of meer voedingssupplementen te gaan gebruiken.

Tot slot

Adviseren en behandelen bij fibromyalgie is maatwerk. Verschillende gezondheidsprofessionals helpen je graag verder. Doe dit altijd in overleg met de specialist of huisarts.
Gerelateerde onderwerpen

Voeding

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF