Reuma en voeding
Reumatoïde artritis, RA

Reuma ontstaat door een verstoord immuunsysteem. Maar hoe ontstaat een verstoord immuunsysteem? In dit artikel worden de belangrijkste oorzaken beschreven op het gebied van voeding en leefstijl.


Wat is reuma?

Reumatoïde artritis of reuma is een aandoening waarbij gewrichten aangevallen en beschadigd worden door een overactief immuunsysteem. Daardoor worden ook weefsels en organen beschadigd. Er zijn uiteenlopende gevolgen zoals:

 • Hart- en vaatziekten.
 • Huidaandoeningen.
 • Zenuwschade.
 • Longziekten.


Om reuma te bestrijden is het belangrijk de werking van het immuunsysteem te verbeteren. Een goed werkend immuunsysteem vermindert aanvallen op gewrichten, weefsels en organen.

Hoe ontstaat reuma?

Reuma ontstaat door een verstoord immuunsysteem. Het eigen lichaam wordt aangevallen. Daarom wordt het een auto-immuunziekte genoemd. De aanval is gericht op het gewrichtsvlies; een slijmvlieslaag aan de binnenkant van het gewricht dat vocht aanmaakt. Het vocht is een slijmerige vloeistof die het kraakbeen voedt en voor smering en demping zorgt. Door de ontsteking neemt de hoeveelheid vocht toe, waardoor het kraakbeen en de botten in het gewricht beschadigen.

Oorzaken van een verstoord immuunsysteem

De belangrijkste oorzaken van een verstoord immuunsysteem zijn:

 1. Ziekmakende darmbacteriën: dit wijzigt de werking van het immuunsysteem.
 2. Voedselallergie. Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, die helemaal niet schadelijk hoeven te zijn.
 3. Lekke darm: door een beschadigde darmwand komen stoffen in het bloed die een immuunreactie uitlokken.
 4. Gebrek aan het vetzuur omega-3 en teveel van het vetzuur omega-6 in verhouding tot omega-3.
 5. Ongezond voedingspatroon: te veel dierlijke eiwitten en vetten, te veel geraffineerde koolhydraten en suikers.
 6. Te weinig groenten, fruit en vezels.
 7. Gebrek aan belangrijke vitamines en mineralen.
 8. Gebrek aan beweging.

Behandeling

De behandeling start met het stellen van de diagnose door een reumatoloog. Hij schrijft mogelijk medicijnen voor om de klachten direct te verminderen. In overleg met de reumatoloog wordt meestal ook de behandeling bij een fysiotherapeut gestart. Het doel van de behandeling is de schade aan de gewrichten, weefsels en organen zoveel mogelijk voorkomen of beperken, pijn te verminderen en invaliditeit of functieverlies te voorkomen. Een fysiotherapeut kan helpen de gewrichten soepel en de conditie op peil te houden.

Medicijnen
Er zijn medicijnen die bij veel patiënten de klachten sterk verlichten. De medicijnen richten zich op het bestrijden van pijn en het wegnemen van de ontstekingen. Helaas hebben de medicijnen vaak bijwerkingen die de levenskwaliteit kunnen aantasten. Bovendien pakken ze de onderliggende oorzaken niet aan.

Voeding
Een diëtist of orthomoleculair behandelaar richt zich op de oorzaken van reuma op het gebied van voeding. Om een auto-immuunziekte te behandelen moet het immuunsysteem worden aangepakt. Een orthomoleculair arts of therapeut helpt daarbij. Het doel van de behandeling is om met nodige en nuttige voedingsstoffen het lijf weer gezond te maken. De behandelaar stelt vragen over voeding en leefstijl. Ook wordt gemeten of er een tekort of overschot van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig is. Het behandelplan zal gericht zijn op een verandering in voeding en/of leefstijl. Ook kan geadviseerd worden om één of meer voedingssupplementen te gaan gebruiken.

Tot slot

Adviseren en behandelen is maatwerk. Verschillende gezondheidsprofessionals helpen je graag verder. Doe dit altijd in overleg met de reumatoloog of huisarts.
Gerelateerde onderwerpen

Voeding

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF