Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde is het genezen van het lichaam door het inzetten van gezonde, natuurlijke voedingsstoffen. Er worden alleen middelen gebruikt die het lichaam zonder schade kan gebruiken. Die middelen zijn ‘lichaamseigen’ in plaats van ‘lichaamsvreemd’. Vitaminen zijn bijvoorbeeld een lichaamseigen (genees)middel. Net als mineralen. Maar ook een betere leefstijl kan het lijf weer gezond maken. Voorbeelden zijn stoppen met roken, minder stress of een betere nachtrust.


Waar komt orthomoleculair vandaan?

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst in 1968 gebruikt door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende.

Dat voeding een geneeskrachtige werking heeft, wist men al eeuwen geleden. Hippocrates benoemde dat 2300 jaar geleden al. Maimonides zei 800 jaar geleden: “geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, dient met andere middelen behandeld te worden”.

Toen de chirurgie vanaf ongeveer 1850 steeds beter werd, raakte de geneeskrachtige werking van voeding op de achtergrond. Antibiotica werd ontdekt als een effectief medicijn. Daardoor werd de invloed van voeding ondergeschikt.

Signalen vanuit het lichaam

Pijn of andere lichamelijke ongemakken zijn vaak een signaal van het lichaam dat er een tekort is of overschot aan voedingsstoffen. De orthomoleculaire geneeskunde gaat op zoek naar de oorzaak en de behandeling is erop gericht om die tekorten of overschotten weg te werken.

De behandeling; hoe gaat het in zijn werk?

De orthomoleculair arts of therapeut stelt vragen over de lichamelijke en geestelijke gezondheid, over voeding en leefstijl. Daarbij is het belangrijk om te weten of het lichaam overactief reageert op bepaalde voedingsmiddelen. Dat kan duiden op een allergie. Soms wordt bloed of urine onderzocht om te bepalen of er een tekort of een overschot van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig is. Er wordt een behandelplan opgesteld. Dat zal bestaan uit aanpassingen in voeding en/of leefstijl. Ook kan de orthomoleculair arts of therapeut adviseren om één of meerdere voedingssupplementen te gebruiken ter ondersteuning.

Voedingssupplementen, heb ik die nodig?

Het doel is altijd om met de voeding zoveel mogelijk goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Helaas is het niet eenvoudig om via de voeding de juiste hoeveelheden en verhoudingen aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

Om ziekten te voorkomen én te behandelen, kunnen voedingssupplementen nodig zijn. Dat kan ook tijdelijk. Supplementen zijn tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die het lichaam kent. Bijvoorbeeld: vitamines, mineralen, voedingsvezels, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen of bioflavonoïden. De orthomoleculair arts of therapeut adviseert.

Afspraak maken met een orthomoleculair behandelaar

Je kunt een afspraak maken met een orthomoleculair behandelaar op de website van de landelijke beroepsvereniging van orthomoleculair artsen en therapeuten (MBOG).
Gerelateerde onderwerpen

Complementaire geneeskunde

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF