Etalagebenen en voeding
Claudicatio intermittens of perifeer arterieel vaatlijden (PAV)

Etalagebenen ontstaan door vetafzetting in de wand van de slagader. Maar hoe ontstaat vetafzetting? Erfelijkheid is één van de oorzaken. In dit artikel worden de belangrijkste oorzaken beschreven die te maken hebben met voeding en leefstijl.

zelf koken gevarieerd eten


Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen zijn het gevolg van een vernauwing of afsluiting van een slagader in of naar de benen. De slagaders in de benen brengen dan te weinig zuurstof naar de spieren die worden gebruikt bij het lopen. De term ‘etalagebenen’ is toepasselijk, omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen moeten rusten vanwege de pijn. Zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel, dat valt minder op.

Ontstaan

Vetafzetting in de binnenwand van de slagader komt door verkalking van de slagader, vandaar de term slagaderverkalking (arteriosclerose). Dat proces begint met kleine beschadigingen in de wand van de slagader. Daaraan hechten zich vetten en ontstekingscellen. Slagaderverkalking heeft met ouder worden te maken, maar wordt versneld door diverse risicofactoren.

Belangrijkste oorzaken

De belangrijkste oorzaken zijn roken en suikerziekte (diabetes). Andere risicofactoren zijn erfelijke aanleg, onvoldoende lichaamsbeweging, afwijkend cholesterolprofiel, hoge bloeddruk, verkeerde voeding en een tekort aan voedingsstoffen (nutriënten) zoals vitamine C, K2, E, B6, foliumzuur, B12, selenium, magnesium en essentiële vetten.

1. Roken
Nicotine werkt vaatvernauwend en verhindert een optimaal zuurstoftransport door het bloed. Stoppen met roken is noodzakelijk om verergering te voorkomen.

2. Suikerziekte
Vooral op hogere leeftijd gaan doorbloedingsstoornissen aan de benen gepaard met overgewicht en een slechter functioneren van de alvleesklier die zorgt voor de aanmaak van insuline. Overgewicht belemmert op haar beurt beweegactiviteiten en is een belangrijke risicofactor voor een te hoge bloeddruk en suikerziekte. Afvallen zorgt ervoor dat het bloedsuikergehalte lager wordt en het risico op etalagebenen afneemt.

3. Vitaminetekort
Vooral vitamine E wordt in verband gebracht met het functioneren van ons hart- en vaatstelsel. Het versterkt de vaatwanden en remt slagaderverkalking. Dr. Wilfrid Shute heeft in zijn boeken diverse gevallen van totale genezing van etalagebenen beschreven, zonder dat daar een operatie of medicijnen aan te pas kwamen. Vitamine E zorgt er namelijk voor dat weefsels efficiënter met hun zuurstof omgaan. En ook dat het ontstaan van trombose (bloedstolsels) wordt voorkomen en dat er sneller nieuwe bloedvaatjes ontstaat op of langs de afgesloten plaatsten.

Behandeling

De behandeling start met het stellen van de diagnose door een huisarts of specialist. Zij schrijven mogelijk medicijnen voor om de klachten direct te verminderen.

Bewegen is gunstig voor mensen met etalagebenen, ook al is dit pijnlijk. Het is goed voor de bloedsomloop en bevordert de stofwisseling. Meer bewegen is vaak een aanpassing van de bestaande leefstijl. Zelfdiscipline is dan ook vereist. Een fysiotherapeut kan daarbij helpen. De fysiotherapeutische behandeling bestaat uit looptherapie en is gericht op:

  • Pijnklachten verminderen.
  • Uithoudingsvermogen en spierkracht verbeteren.
  • De pijnvrije loopafstand vergroten.
  • Een verantwoorde leefstijl stimuleren.


Voeding
Etalagebenen zijn te voorkomen en behandelen door kritisch te kijken naar voeding en leefstijl. Een orthomoleculair behandelaar helpt daarbij. Het doel van de behandeling is om met nodige en nuttige voedingsstoffen het lijf weer gezond te maken. De behandelaar stelt vragen over voeding en leefstijl. Ook wordt gemeten of er een tekort of overschot van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig is. Het behandelplan zal gericht zijn op een verandering in voeding en/of leefstijl. Ook kan geadviseerd worden om één of meer voedingssupplementen te gaan gebruiken.

Tot slot

Adviseren en behandelen bij etalagebenen is maatwerk. Verschillende gezondheidsprofessionals helpen je graag verder. Doe dit altijd in overleg met de specialist of huisarts.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Voeding

Bekijk hier alle onderwerpen.

zelf koken gevarieerd eten

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF