Artrose en voeding
Osteoartritis

Artrose is een gewrichtsaandoening en ontstaat door een gebrek aan kraakbeen. Maar hoe ontstaat een gebrek aan kraakbeen? Het is algemeen bekend dat ons kraakbeen dunner wordt naarmate we ouder worden. Ook kan kraakbeen verdwijnen door zware belasting op gewrichten. In dit artikel worden echter nog twee andere mogelijke oorzaken van artrose beschreven. Beide oorzaken hebben te maken met voeding en leefstijl.


Wat is Artrose?

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij de dunne laag kraakbeen in een gewricht afslijt. De botuiteinden beschadigen en bewegen wordt pijnlijk.

Ontstaan

Artrose ontstaat als er onvoldoende kraakbeen aanwezig is op de uiteinden van botten. Botten bewegen daardoor tegen elkaar. Dat veroorzaakt botafbraak (erosie). De pijn komt meestal pas als het gewricht al behoorlijk beschadigd is. Het gevolg is dat er nieuw botweefsel aangemaakt wordt, waardoor botuitstulpingen ontstaan. Deze uitstulpingen kunnen tijdens het bewegen tegen andere botten, zenuwen en zachte weefsels wrijven. Dat is een belangrijke oorzaak van artrosepijn.

Mogelijke oorzaken van kraakbeenafbraak

Te weinig beweging of juist te zware belasting op gewrichten kan artrose veroorzaken. Ook komt artrose in bepaalde families vaker voor. Mogelijke andere oorzaken zijn:

  1. Chronische ontstekingen.
  2. Een hoge bloedsuikerspiegel.


1. Chronische ontstekingen
Onderzoek laat zien dat de pijn bij artrose vooral komt door ontstekingen. Deze ontstekingen ontstaan op verschillende manieren. Bij artrose zouden voedselallergieën mogelijk een rol kunnen spelen.

2. Een hoge bloedsuikerspiegel
Vooral snelle suikers zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Suiker hecht zich gemakkelijk aan bloedeiwitten en dat zorgt voor schadelijke stoffen. Het lichaam wordt vatbaar voor ontstekingen en dus voor artrose.

Behandeling

De behandeling start met het stellen van de diagnose door een huisarts of specialist. Zij schrijven mogelijk medicijnen voor. Er zijn geen medische behandelingen of medicijnen die artrose voorkomen of afremmen. De beste behandeling is een combinatie van fysiotherapie en een gezonde leefstijl. Een fysiotherapeut helpt de gewrichten soepel en de conditie op peil te houden. Het doel is de schade aan het gewricht zoveel mogelijk te beperken, pijn te verminderen en invaliditeit of functieverlies te voorkomen. Als dat niet voldoende helpt, worden pijnstillers en ontstekingsremmers zoals paracetamol voorgeschreven.

Voeding
Goede voeding vormt de basis voor de preventie en behandeling van artrose. Een diëtist of orthomoleculair behandelaar helpt daarbij. Het doel van de behandeling is om met nodige en nuttige voedingsstoffen het lijf weer gezond te maken en overgewicht te voorkomen. De behandelaar stelt vragen over voeding en leefstijl. Ook wordt gemeten of er een tekort of overschot van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig is. Het behandelplan zal gericht zijn op een verandering in voeding en/of leefstijl. Ook kan geadviseerd worden om één of meer voedingssupplementen te gaan gebruiken.

Tot slot

Adviseren en behandelen bij artrose is maatwerk. Verschillende gezondheidsprofessionals helpen je graag verder. Doe dit altijd in overleg met de specialist of huisarts.
Gerelateerde onderwerpen

Voeding

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF