Osteoporose en voeding
Botontkalking

Osteoporose is het verlies van botmassa en ontstaat onder andere door een gebrek aan calcium. Maar hoe ontstaat een gebrek? In dit artikel worden de belangrijkste oorzaken beschreven. Alle oorzaken hebben te maken met voeding en leefstijl.

gezond eten zelf koken


Wat is osteoporose?

Osteoporose is het verlies van botmassa. Dit zorgt voor broze botten. De kans op botbreuken wordt groter. Meestal wordt osteoporose pas ontdekt na een botbreuk.

Ontstaan

Een tekort aan calcium (kalk) in het lichaam kan op 3 manieren ontstaan.

  1. Er zit te weinig calcium in de voeding.
  2. De calcium wordt niet goed opgenomen.
  3. De calcium komt niet op de juiste plaats terecht.

Mogelijke oorzaken van calciumgebrek

Dit zijn mogelijke oorzaken van een gebrek aan calcium in het lichaam.

  1. Verzuring.
  2. Gebrek aan beweging.
  3. Gebrek aan vitamine D.
  4. Gebrek aan vitamine K.
  5. Hoge bloedsuikerspiegel.
  6. Gebrek aan het mineraal magnesium.
  7. Gebrek aanhet mineraal boor.
  8. Gebrek aan het mineraal strontium.


1. Verzuring
Verzuring treedt op als gevolg van verkeerde voeding, roken, stress of een gebrek aan beweging. Als het lichaam te zuur is, is het niet goed in staat om energie te leveren en afvalstoffen te verwijderen. De lever, nieren en darmen raken overbelast en het lichaam moet mineralen uit botten en tanden halen om te ontzuren. Dit zorgt voor verlies van botmassa.

2. Gebrek aan beweging
Onvoldoende bewegen draagt op elke leeftijd bij aan een lagere botmassa. Dat komt omdat botten voortdurend druk nodig hebben om afgebroken en weer opgebouwd te worden. Op jongere leeftijd zorgt voldoende beweging voor meer botgroei en op latere leeftijd zorgt het voor behoud van sterke botten.

3. Gebrek aan vitamine D
Vitamine D is onmisbaar voor de opname van calcium en fosfor uit de voeding en opname in de botten. Zowel calcium als fosfor zijn nodig voor de opbouw van botten. Een goede bron van calcium zijn groene groenten en noten. Fosfor zit veel in granen, zaden en noten.Als er te weinig vitamine D in het lichaam aanwezig is, wordt er:

  • meer calcium opgenomen in de darmen.
  • meer calcium afgestaan aan het bloed door de nieren.
  • calcium uit de botten gehaald.

Dit zorgt voor verlies van botmassa.

4. Gebrek aan vitamine K
Vitamine K is belangrijk voor botgroei. Vitamine K haalt calcium uit de bloedvaten en brengt het naar de botten. Een gebrek aan vitamine K zorgt er dus voor dat er te weinig calcium bij de botten terecht komt met als gevolg verlies van botmassa. Vitamine K zit vooral in groene groenten, olijfolie, kaas en kwark.

5. Hoge bloedsuikerspiegel
Een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel heeft een verzurend effect op het lichaam. Lees de gevolgen daarvan onder punt 1.

6. Gebrek aan magnesium
Magnesium is nodig voor de aanmaak van hormonen, helpt bij de opbouw van spieren en botten en zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen. Het zit vooral in noten (amandelen), zaden en groene groenten.
Bijna twee derde van het magnesium in ons lichaam bevindt zich in de botten. Een matig tekort aan magnesium veroorzaakt botverlies. Een ernstig tekort veroorzaakt afname van de botgroei en breekbare botten.

7. Gebrek aan boor
Het mineraal boor (borium) is nodig voor de opname en gebruik van calcium. Het verbetert de opname van calcium en magnesium en het versterkt de werking van calcium, magnesium en vitamine D.
Borium verhoogt ook de aanmaak van hormonen die belangrijk zijn voor botaanmaak. De meeste fruit- en groentesoorten bevatten borium.

8. Gebrek aan strontium
Strontium is een mineraal dat botafbraak voorkomt en botopbouw simuleert. Strontium komt voor in specerijen, zeevruchten, peulvruchten en groenten. Voedingssupplementen met strontium verhogen de botdichtheid en voorkomen afname van het kraakbeen.

Behandeling

De behandeling start met het stellen van de diagnose door een huisarts of medisch specialist. Zij schrijven soms medicijnen voor om de klachten direct te verminderen. Een fysiotherapeut richt zich op het verlagen van het risico op (nieuwe) breuken en vallen. Hij informeert patiënten over de gevolgen van osteoporose en adviseert over een actieve leefstijl.

Voeding
De behandeling kan op een natuurlijke manier ondersteund worden door te letten op voeding. Een diëtist of een orthomoleculair behandelaar richt zich op het aanpakken van de oorzaken van osteoporose op het gebied van voeding. Het doel van de behandeling is om met nodige en nuttige voedingsstoffen het lijf weer gezond te maken. De behandelaar stelt vragen over voeding en leefstijl. Ook wordt gemeten of er een tekort of overschot van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig is. Het behandelplan zal gericht zijn op een verandering in voeding en/of leefstijl. Ook kan geadviseerd worden om één of meer voedingssupplementen te gaan gebruiken.

Tot slot

Adviseren en behandelen bij osteoporose is maatwerk. Verschillende gezondheidsprofessionals helpen je graag verder. Doe dit altijd in overleg met de reumatoloog of huisarts.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Voeding

Bekijk hier alle onderwerpen.

gezond eten zelf koken

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF