Heupblessure
Voetbal

Het kan gebeuren dat je heupklachten ontwikkelt tijdens het voetballen. In de heup vinden namelijk veel bewegingen plaats gedurende een potje voetbal. Om je op weg te helpen zetten we de meestvoorkomende heupblessures voor je op een rijtje.

pijnlocatie heup


De meeste heupblessures bij voetbal ontstaan in de loop van de tijd. Een heupblessure ontstaat meestal door overbelasting. Maar pijnklachten kunnen ook door een afwijking in het heupgewricht komen. Vaak kun je dit verschil voelen. Pijn rondom de heup komt meestal door overbelasting. Bij pijn diep in de heup is vaak het heupgewricht de oorzaak.

Liesblessure
Wanneer de pijn aan de voorzijde van de heup zit is er vaak sprake van een liesblessure. Een liesblessure is niet echt een heupblessure, maar kan wel in die regio pijn veroorzeken worden.

Knappende heup
Een knappende heup is de meest voorkomende heupblessure bij voetballers. Hierbij rolt een spier, pees of gewrichtsband over het botuitsteeksel van de heup. Dit geeft een knappend geluid of gevoel in de heup. Er zijn drie plaatsen in de heup waar dit kan gebeuren; de voorzijde-, achterzijde- of zijkant van de heup. Het is afhankelijk van de locatie welke spier, pees of band over een botuitsteeksel heen rolt. Het knappen hoeft geen pijn te doen, maar geeft vaak een akelig gevoel.

Bij een regelmatig knappende heup tijdens het voetballen is het noodzakelijk om tijdelijk te stoppen met voetbal. Laat een fysiotherapeut onderzoeken wat het knappen veroorzaakt. Deze kan verder behandelen om in de toekomst deze klachten te voorkomen.

Kneuzing
Een kneuzing is een acute blessure. Dit kan ontstaan door een harde val of trap tegen de heup. Een kneuzing gaat over het algemeen vanzelf over.

Slijmbeursontsteking
Een slijmbeursontsteking van de heup komt meestal door overbelasting. Maar kan ook het gevolg zijn van een kneuzing. De pijn zit dan voornamelijk aan de buitenzijde van de heup. De klachten komen overeen met het trochanter major pijnsyndroom. Een slijmbeursontsteking kan ook hierdoor ontstaan.

Stressfactuur
Bij een stressfractuur ontstaan kleine scheuren in het bot. Een stressfractuur van de heup wordt veroorzaakt door overbelasting. Wanneer het heupbot in korte tijd te zwaar wordt belast kan een stressfractuur ontstaan. Doormiddel van een röntgenfoto kan een stressfractuur vastgesteld worden. Rust is de enige goede behandeling.

Labrumletsel
Het labrum is een extra ring op de rand van de kom van het heupgewricht. Hierdoor wordt de kom wat dieper. Deze ring kan scheuren. Vaak scheurt dit als gevolg van heupimpingement. In zeldzame gevallen kan dit ook door een grote val of tackle komen.

Doe de zelfcheck

Heb je last van een heupblessure? Doe dan hier de zelfcheck voor heupklachten en ontdek wat er aan de hand is.
Gerelateerde onderwerpen

Voetbalblessures

Bekijk hier alle onderwerpen.

pijnlocatie heup

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF