Enkelblessure
Voetbal

Een blessure aan de enkel is de meest voorkomende blessure bij voetbal. Er zijn veel soorten enkelblessures. We bespreken de meestvoorkomende enkelblessures en vertellen wat je kunt doen bij een enkelblessure.

pijnlocatie enkel


Veelvoorkomende enkelblessures

Veelvoorkomende enkelblessures bij voetballers zijn:

Enkelverzwikking
De meest bekende en meestvoorkomende enkelblessure bij voetbal is de verzwikte enkel. Dit wordt ook wel enkelverstuiking genoemd. Een enkelverzwikking is een beweging in de enkel waarbij de voet meestal naar binnen toe klapt. Hierbij ontstaan beschadigingen aan buitenste enkelbanden en soms ook aan de binnenkant van de enkel. Bij voetballen komt dit door het vele wenden en keren tijdens het spel en lichamelijk contact met de tegenstander. Ook een veelvoorkomende oorzaak is een landing op de voet van een ander.
De mate van verzwikking bepaalt de ernst van de beschadiging van de enkelbanden. Bij een ernstige verzwikking kunnen door de klap de twee botstukken aan de binnenkant van de enkel op elkaar komen. Dit kan leiden tot beschadiging van het kraakbeen aan de binnenzijde van de enkel.

Enkelkneuzing
Bij een tackle op je enkel is de kans groot dat er een kneuzing ontstaat. Het gevolg is een pijnlijke gezwollen plek, die later blauw kan kleuren. Bij een kneuzing raakt onderhuids weefsel beschadigd. Als de beschadigingen niet te ernstig zijn, geneest een enkelkeuzing meestel vanzelf binnen enkele dagen tot weken.

Chronische enkelinstabiliteit
Na elke enkelverzwikking wordt de kans op het ontwikkelen van chronische enkelinstabiliteit groter. Kenmerkend hiervoor is het veelvuldig verzwikken van de enkel. Chronische enkelinstabiliteit ontstaat doordat de enkel niet goed herstelt na een verzwikking. De belangrijkste reden hiervoor is meestal het te snel na een verzwikking weer starten met voetvallen.
Chronische enkelinstabiliteit komt veel voor bij voetballers. Voetballers met deze aandoening spelen vaak met een brace of tape om de enkel ter voorkoming van nieuwe verzwikkingen. Dit is een goede optie, maar het voorkomen van chronische enkelinstabiliteit door goed te herstellen na een enkelverzwikking is de beste behandeling.

Overige enkelblessures

Naast verzwikkingen kunnen in een uiterst geval ook enkelbreuken ontstaan, voornamelijk door een tackle van een tegenstander. Maar ook tijdens een ernstige verzwikking is de kans op een gebroken enkel, voet of onderbeen aanwezig. Over het algemeen is het verstandig om je enkel te laten onderzoeken op een enkelbreuk als je niet meer dan 4 stappen kan lopen.

Andere voorkomende enkelaandoeningen zijn:

Behandeling van enkelblessures

De behandeling van enkelblessures is afhankelijk van het soort blessure. Andere belangrijke aspecten voor behandeling zijn het ontstaansmechanisme en de locatie van de pijn. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen. In veel gevallen is het noodzakelijk om na de blessure een oefenprogramma te volgen. Hiermee worden de enkel en het onderbeen weer sterk en is de kans om opnieuw geblesseerd te raken kleiner.

Doe de zelfcheck

Wil je weten welke enkelblessure je hebt? Doe dan eerst de zelfcheck. Door een aantal vragen te beantwoorden over je enkelblessure proberen we de oorzaak van je klachten te achterhalen.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Voetbalblessures

Bekijk hier alle onderwerpen.

pijnlocatie enkel

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF